Peti korpus bio je sila nebeska

Prije 22 godine na području bihaćkog okruga od različitih patriotskih vojnih jedinica i teritorijalaca koji su se digli da brane kućni prag, preko pješadijskih brigada, stasao je Peti korpus Armije RBiH. Tog 21. oktobra 1992. Krajišnici su stali u stroj, ispostavit će se, najboljeg, najubojitijeg i najslavnijeg korpusa bh. armije.

Dudakovi vitezovi

Na svečanoj akademiji u Bihaću danas će još jednom biti osvijetljen ratni put Dudakovih vitezova koji je okončan oslobađanjem niza krajiških gradova. Zbog velikih vojnih uspjeha strani mediji su tokom rata Dudakovićeve momke nazvali petom armijom, a Peti korpus nazivan je silom nebeskom.

Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba Petog korpusa, prvi vojni saradnik generala Ramiza Drekovića i Atifa Dudakovića, komandanata krajiškog korpusa, podsjeća na složenost situacije u kojoj je bio bihaćki okrug početkom 1992. godine i potrebu formiranja krupnijih vojnih formacija.

mirsad-selmanovic1

Selmanović: Svijetla tačka

– Od Unsko-sanske operativne grupe nastao je Peti korpus, i to po naredbi Štaba Vrhovne komande RBiH. Teško je u nekoliko rečenica reći kroz šta smo sve prošli, zajedno s narodom. Desila nam se izdaja Fikreta Abdića, razvlačili su nas četnici SAO Krajine na 100 kilometara fronta s hrvatske strane, napadala Vojska RS.

Uprkos svemu, ostali smo multinacionalna formacija, nismo srušili nijedan vjerski objekt, nijedan naš pripadnik, od vojnika do komandanata, nije procesuiran u Hagu – kaže Selmanović i s ponosom ističe da je Peti korpus svijetla tačka i oličenje profesionalne vojne organizacije na prostoru Balkana.

Ratne jedinice

General u penziji Fikret Ćuskić, koji je nakon rata četiri godine bio komandant Petog korpusa Vojske FBiH, ističe da je ponosan na taj dio svoje vojničke karijere. Posebno je bio impresioniran činjenicom da je Peti “naslijedio” od dotadašnjeg komandanta Atifa Dudakovića.

fikret-cuskic

Ćuskić: Nemjerljiv doprinos

– Nesporna je uloga ratnih jedinica Petog korpusa kao strategijskog desanta u dubini okupirane teritorije BiH i Hrvatske koje su se herojski branile i odbranile bihaćki džep, posebno u strašnim uvjetima zbog izdaje abdićevaca. Istovremeno, nemjerljiv je doprinos tih jedinica u završnim operacijama oslobađanja naše zemlje, kada su redom oslobađani krajiški gradovi sve do ulaska u Sanski Most – podsjetio je Ćuskić.

Dva komandanta

Prvi komandant Petog korpusa bio je Ramiz Dreković. Na njegovo mjesto 1. novembra 1993. godine došao je Atif Dudaković i ostao tokom rata i u miru, sve do 28. novembra 1997.

 

 

Autor: M. DEDIĆ – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close