Peter Duffy novi direktor misije USAID-a u Bosni i Hercegovini

Novi dirkektor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH bit će Peter Duffy, najavili su danas iz USAID-a.

Kao direktor misije, Duffy će nadgledati najveći dio civilne pomoći američke vlade Bosni i Hercegovini, koji za 2015. godinu, iznosi 28 miliona dolara. Njegov dolazak potvrđuje daljnju posvećenost američke vlade bilateralnim odnosima dvije države, te promicanju euro-atlanskih integracija jačanjem efikasnijih i odgovornijih institucija koje zadovoljavaju potrebe građana ali i stvaranjem konkurentne, tržišno orijentisane ekonomije koja pruža bolje mogućnosti za sve građane BiH.

Prije ovog imenovanja, Duffy je radio kao zamjenik direktora USAID Misije u Afganistanu. Prije toga je bio direktor Programskog ureda USAID-a u Afganistanu, nadležan za strateško planiranje, koordinaciju donatora i nadgledanje i evaluaciju USAID-ovog cjelokupnog protfolija u toj zemlji, zatim direktor Programskog ureda misije USAID-a u Ukrajini, Bjelorusiji i Moldaviji, a radio je takodjer i u misijama na Kosovu i u Pakistanu.

“Jedva čekam da vodim misiju USAID-a u Bosni i Hercegovini, prelijepoj zemlji bogate kulture i baštine te velike prirodne resurse. Tokom naredne tri godine, pod mojim vodstvom, USAID će nastaviti podržavati aktivnosti za kreiranje boljeg poslovnog okruženja i  ekonomskih mogućnosti, te jačanja vladavine prava i promicanja demokratskih principa kako bi se unaprijedio život građana BiH,”rekao je Duffy.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjene podršci ekonomskog, demokratskog i socijalnog napretka u BiH.

Akta.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close