Pet velikih katarskih kompanija formira fond za investiranje u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija održao je 14. maja 2014. godine, tokom Sarajevo Business Foruma, bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova Države Katar Khalidom bin Mohammedom Al Attiyahom tokom kojeg je razgovarano o konkretizaciji dogovora o katarskim investicijama u BiH postignutog prilikom aprilskog susreta dvojice ministara.

Ministar Al Attiyah je obavijestio Lagumdžiju da će katarska strana formirati investicijski fond putem kojega će pet velikih kompanija iz Katara investirati u infrastrukturne i elektroenergetske projekte, bankarski i druge sektore u BiH. Također, katarska strana će formirati Fond prijateljstva za BiH kroz koji će finansirati projekte namijenjene zapošljavanju mladih ljudi. Ovakav Fond Katar je uspostavio u Japanu, Tunisu i na Haitiju i tu se kroz neku vrstu “mekih” kredita, finansiraju projekti koji u fokusu imaju otvaranje novih radnih mjesta, prije svega za mlade.

Sagovornici su se usaglasili da se tokom narednih nekoliko mjeseci na ekspertnom nivou finiširaju i usaglase svi detalji ovih aktivnosti.

Lagumdžija je učestvovao u panel diskusiji o temi: „Regionalni strateški izgledi“ (Regional Strategic Outlook) koja je održana na početku međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Foruma 2014.

U diskusiji su, osim Lagumdžije, učestvovali i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk, ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoğlu i ministar vanjskih poslova Države Katar Khalid bin Mohammed Al Attiyah.

Lagumdžija je tokom diskusije ocijenio da su ponovno regionalno povezivanje, članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, te vladavina prava i direktne strane investicije instrumenti za prevazilaženje prepreka na koje zemlje regiona nailaze u procesu tranzicije, odnosno alati za postizanje regionalnih strateških ciljeva.

Posebno je naglasio značaj ponovnog regionalnog povezivanja za daljnji razvoj Balkana i ocijenio da su njena tri glavna stuba saradnja u oblastima infrastrukture, energije i trgovine, navodeći kao primjere projekte izgradnje Koridora V, Koridora VIII i Koridora X, Transjadranskog i Jonsko-jadranskog plinovoda (TAP/IAP), Južnog toka, te CEFTA-u i bilateralne trgovinske sporazume, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close