Najbolji bh. fudbaleri danas se okupljaju na Ilidži: Počinje operacija Brazil

Fudbalska reprezentacija BiH okupiće se danas u ilidžanskom hotelu Hercegovina, što će označiti početak operacije Brazil uoči svog prvog nastupa zmajeva na Svjetskom prvenstvu. Selektor našeg državnog tima Safet Sušić izjavio je da očekuje tokom dana dolazak 15 igrača u tradicionalnu bazu za pripreme u Sarajevu, te da će svi bh. reprezentativci, njih 24, biti na okupu 21. maja.

Oslobođenje

Klupske obaveze

“Kasniće fudbaleri koji igraju utakmice u svojim ekipama. Edin Džeko odigraće meč za Manchester City u Dubajiu, a Senad Lulić za Lazio u prvenstvu Italije. Pripremama će se naknadno priključiti Izet Hajrović i Haris Medunjanin jer imaju obaveze u svojim ekipama u Turskoj, te Avdija Vršajević i Sven Tino Sušić, kojima u subotu slijedi nastup za Hajduk protiv Dinama. U uobičajnom raspoloženju počećemo pripreme za Mundijal. Oni koji su prošlog vikenda završili prvenstva su na odmoru nekoliko dana. Poželjno je da pauza ne bude duža”, rekao je Sušić.

Uz ove igrače, kasnije će na okupljanje stići kapiten Emir Spahić. Legendarni Pape izjavio je da je prvi trening naše selekcije predviđen sutra (10 sati) na stadionu Famosa u Hrasnici.

“Sutra ćemo imati dva treninga, a u subotu jedan u jutarnjim satima. Istog dana posmatraćemo revanš finala Kupa BiH Sarajevo – Čelik. Treninzi su planirani u Hrasnici i biće lakšeg intenziteta. Izbor terena zavisiće i od vremenskih uslova. U kompletnom sastavu otići ćemo na provjeru protiv mlade reprezentacije BiH, 22. maja u Gradačcu. Odlučili smo se za ovaj grad jer posjeduje dobar teren, a navijači jedva čekaju da vide reprezentaciju u drugim mjestima osim Sarajeva i Zenice.”

Kontrolne utakmice

Strateg bh. selekcije kazao je da je 23. maj slobodan dan, a do odlaska na pripreme u SAD, 27. maja zmajevi će trenirati dva puta dnevno. Potom će BiH odmjeriti snage sa Obalom Slonovače 30. maja u St. Louisu, te sa Meksikom 3. juna u Chicagu. Posljednji test bh. reprezentacija imaće protiv mladog tima Santosa 9. juna u Brazilu.

“Dobri rezultati protiv Obale Slonovače i Meksika ne smiju nas zavarati, ali ni slabi ishodi razočarati. Većina igrača nastupiće u ove dvije utakmice. Moguće je da nastupimo sa timom koji neće početi mečeve na Svjetskom prvenstvu pošto će  provjere pratiti skauti Argentine, Nigerije i Irana.”

Sušić je kao igrač zabilježio posljednji nastup sa reprezentacijom bivše Jugoslavije na SP-u 1990. u Italiji. Da nastupi u kontrolnim susretima ne moraju biti pravo mjerilo pokazuje i tadašnji primjer.

“Izgubili smo od Holandije i Španije u provjerama, a onda odigrali bolje na Mundijalu, na kojem smo pobijedili i Španiju, te prošli u četvrtfinale.”

U prvom historijskom meču na najjačoj planetarnoj smotri, naša reprezentacija igraće protiv Argentine 15. juna u Rio de Janeiru.

“Argentina je jedan od favorita za titulu svjetskog prvaka. Želimo pružiti što jači otpor i pokušati je iznenaditi. Iznenađenja se svakodnevno dešavaju. Vidjećemo šta možemo. Ima dovoljno vremena do ove utakmice”, završio je Sušić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close