Pet savjeta za nove roditelje

Najosnovniji savjeti, od spavanja do kupanja, pomoći će svakom roditelju pri početnom snalaženju u divnoj avanturi zvanoj roditeljstvo. Kada beba stigne u porodicu, svaki dan je uzbudljiv i vrijedan pamćenja.

Međutim, radost roditeljstva dolazi praćena nizom izazova, od neprospavanih noći, grčeva, osipa… O svakom detetu potrebno je brinuti se na drugačiji način.

1. Nošenje i maženje
Mnogim roditeljima nošenje djece predstavlja izazov. Kada ljuljuškate i umirujete dijete, slušajte prije svega svoje instinkte. Pazite da sve vrijeme detetu podupirete vrat. Odlična stvar koja se događa dok se mazite s detetom je činjenica da tada vaše tijelo oslobađa oksitocin, poznat i kao hormon sreće, zbog koga se osjećate opuštenije, smirenije i povezanije s detetom.

2. Odjeća
Bebi je neophodna odjeća koja je štiti od spoljašnjih uticaja, ali joj omogućava kretanje. Odaberite odjeću od prirodnih materijala koji dišu, te mogu podnijeti mnogo pranja. Neka bude udobna i sa što manje grubih ukrasa i dodataka koji bi mogli da uzrokuju iritaciju.

3. Spavanje
Za dječji krevetić odaberite posteljinu od prirodnih materijala. Dijete stavljajte da spava na leđa, nagnuto na jednu stranu. To ćete postići tako što ćete ispod jedne strane vaše bebe staviti savijen peškir ili pelenu. Mijenjajte strane.

4. Kupanje
Previše kupanja može da rezultira suvom i iritiranom kožom, posebno u prvih nekoliko mjeseci vaše bebe. Kupajte dijete dva do tri puta nedeljno toplom vodom i blagom, neparfimisanom kupkom za bebe. Pazite da očistite sve nabore i manje dostupne dijelove tijela poput područja između prstića. Ako koristite losion ili ulje, pazite da je neparfemisano i blago.

5. Koža
Dječija koža je vrlo reaktivna na uticaje okoline, ali i na proizvode koje na nju nanosite. Kod beba s osjetljivom kožom to može predstavljati veliki problem jer sastojci koji se obično nalaze u takvim proizvodima mogu uzrokovati iritacije i osipe. Dobro proučite proizvode za njegu bebine kože i odaberite one bez mirisa i prejakih hemikalija.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close