logo
bios

Personalni sastav novog Vijeća ministara BiH!

Objavljeno prije 2 mjeseca . u sri, nov 20th, 2019

Predsjedništvo BiH na posebnoj sjednici jučer odlučilo je da podrži SNSD-ovog kandidata na premijera BiH, Zorana Tegeltiju, čime je de facto blokirana uspostava vlasti na državnoj razini, i to 13 mjeseci nakon održanih parlamentarih izbora.

“Slobodna Bosna” je ranije izvještavala da su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, prije više pod pola godine dogovorili podjelu “izbornog plijena”, prema kojoj će SNSD, po sistemu rotacije, nominirati premijera i tri ministarstva, a po tri ministarstva dobit će i bošnjački te hrvatski partneri u vlasti.

alt

Prema tom togovoru, koji je i danas na snazi, iz RS bi trebao doći mandatar i još tri ministra: vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa te ljudskih prava i izbjeglica.

Prema nezvaničnim informacijama, SNSD bi u raspodjeli ministarstava trebao dobiti jedno – vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje bi, prema trenutnim informacijama, trebao voditi državni zastupnik SNSD-a Staša Košarac. 

Ostala dva ministarstva SNSD će prepustiti koalicionim partnerima – Socijalističkoj partiji i DNS-u. 

Socijalisti Petra Đokića imenovat će ministra za ljudska prava i izbjeglice, i to iz reda “ostalih”, jer je i dosadašnja praksa bila da po tri ministra dolate iz tri konstitutivna naroda a 10. ministar iz reda ostalih. . 

Pavićev DNS će izabrati ministra prometa i komunikacija. 

alt

Iz bošnjačke kvote također će biti imenovana tri ministra. SDA će imenovati ministra vanjskih poslova. To je, prema najavi Bakira Izetbegovića, trebao biti Denis Zvizdić. No, kako je Zvozdić u međuvremenu odbio ponudu, Izetbegović će vjerovatno imenovati Biseru Turković.

SDA će svojim koalicuonim partnerima prepiistiti po jendu ministarsku fotelju. Tako će Savez za bolju budućnost imenovati ministra sigurnosti, a prema ranijim najavama, to bi mogao biti lider ove stranke Fahrudin Radončić.

Ministra obrane, koji će također biti imenovan iz bošnjačke kvote, kandidirat će Komšićev DF, a to bi, po svemu sudeći, trebao biti bivši general i izaslanik u Domu naroda BiH Sifet Podžić. 

alt

Hrvatska demokratska zajednica i stranke okupljene oko nje imenovat će ministre financija, pravde i civilnih poslova. Trenutni ministar financija Vjekoslav Bevanda trebao bi tako dobiti još jedan mandat.

Prema ranijim informacijama na mjesto ministra civilnih poslova mogao doći aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, dok se kao potencijalni kandidati za minisra pravde spominju dva imena: aktuleni ministar Josip Grubeša te njegov prethodnik na toj funkciji, Bariša Čolak.

(S.B.)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh