Penzioni sistem BiH pred kolapsom

Penzioni sistem u Bosni i Hercegovini je pred kolapsom,  a jedini spas je hitna reforma sistema međugeneracijske solidarnosti.

Godinama najavljivana, a i odlagana zbog neusaglašenosti o najbezbolnijim rješenjima, strategija ove reforme ponovo je na stolu federalne vlasti, izvijestila je FTV.
– Ne krene li se s reformom, bit će sve teže. Mogla bi se desiti jedna vrsta bankrota, odnosno, moglo bi se pribjeći i mjerama koje nimalo nisu popularne, pa čak i smanjenju penzija, upozorava prof. dr. Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
Kako smanjivati primanja generaciji bivših radnika, u kojoj je 80 posto ekstremno siromašnih? Prosječna primanja su im 350 maraka, a u pet godina i uz porast troškova od 100 posto penzije su im povećane jednom – pet posto.
Uz sve ostalo i višegodišnje pogoršanje odnosa zaposlenih i penzionera ukazivalo je da nešto treba mijenjati.
Jer, nivo dostignut u Federaciji, posebno u Republici Srpskoj, daleko je ispod optimalnog, zasnovanog na principu: jedan penzioner, četiri uposlena.
Broj penzionera u RS-u je proteklih godina višestruko brže rastao od broja osiguranika uplate doprinosa, tako da je to uzrok stalne neravnoteže u pogledu naplaćenih prihoda i obaveza po osnovu prava na penziju. Penzionim fondovima prijeti kolaps, ali svi oni koji primaju plaće iz budžeta ne treba da brinu – jer su njihova primanja, zahvaljujući kontinuiranom zaduživanju, zagarantirana.
O kako vrućem krompiru se radi potvrđuje podatak da većina zemalja u dvostruko boljoj situaciji pali alarm spašavajući svoje penzione sisteme.
Prijedlog Strategije razmatrala je Federalna vlada. Ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber kaže da bi se već od 2015. trebalo krenuti s provedbom strategije potpunim brisanjem prijevremenih umirovljenja i poticanjem osoba koje se odluče na što duži radni staž.
Još nema odgovora hoće li uz ukidanje prijevremenog penzioniranja usvojiti da se u penziju ide sa 70 godina, i šta je onda s upošljavanjem mladih.
Razmišlja se i o postepenom pomjeranju dobne granice. Mijenjali bi i način obračuna penzija. Tvrde da bi izračun penzija uvođenjem bodovnog sistema i valoriziranjem godišnjih primanja tokom cijelog radnog staža bio pravedniji od sadašnjeg.
Međutim, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić upozorava da bi time nastala dva paralelna sistema penzionisanja, jer bi se bodovanje odnosilo samo na nove penzionere.
Kako sada stvari stoje, od tri predviđena stupa, reforma bi krenula s prvim. Vlast bi ga odložila za kako kažu, bolja vremena. Treći, koji u praksi postoji, uredili bi pravno. Neupitna, i uz drugačiji odnos vlasti trebalo bi da su socijalne penzije, koje bi država trebala omogućiti u svojoj ekonomskoj politici, smatra prof. Šain.
Po svim parametrima krajnje je vrijeme iskoračiti s ovim rješenjima.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close