BiHKolumnePolitika

Pecikoza: DIF-ovci vladaju, kolut naprijed – nazad dva

Nisam baš sklon teorijama zavjere i ne mislim da u ovom ludilu ima nekog sistema, ali čini mi se da postoji jedna konstanta u političkom životu Bosne i Hercegovine – DIF.

Fakultet koji ubjedljivo vodi u kadrovskom sistemu. Ako završite taj fakultet (što baš i nije teško), možete biti premijer, ministar ili direktor bilo kojeg javnog preduzeća.

To ponižavanje akademske zajednice koja se, uzgred rečeno brani šutnjom od tog bezobrazluka, me navelo da pokrenem inicijativu da ukinemo sve fakultete i otvorimo najmanje 20 DIF-ova. Jer jedina kvaliteta koju treba da posjeduje čovjek u ovome društvu je da zna napraviti kolut naprijed i kolut nazad, eventualno i skok preko kozlića.

Svjedoci smo nedavnog postavljanja direktora nove Turisticke zajednice Kantona Sarajevo koji je također završio DIF kao i premijer koji ga je postavio. Zabrinjava me i ćutanje našeg reisa koji bi trebao biti moralni autoritet i ukazati ljudima na važnost nauke.

Evo upravo sam pogledao emisiju Pressing u kojoj je gostovao vladika Grigorije i dopalo mi se. Volio bih da taj čovjek položi razliku predmeta pa da ga izaberemo za reisa. Nadam se da će intelektualna elita shvatiti ovaj moj pokušaj da se našalim u ovim teškim vremenima. Zbog našeg ćutanja i imamo društvo koje ide kolut naprijed – nazad dva.

U sva ta moja razmišljanja uklapa se i Izet Rađo, bivši viši asistent fakulteta u Nišu (1991-1996) i osnivač Karate kluba Kinezis. Čovjek koji je za vrijeme agresije na BiH vrijedno uvježbavao niške specijalce. I toj osobi je povjeren zadatak da obrazuje našu omladinu i da stvara nove lidere.

Previše je slučajnosti da bi bilo slučajno. Jedan vrlo ugledan njemački novinar je nedavno napisao da država stoji na četiri stuba. Parlament, vlada, pravosuđe i mediji (novinari). Mediji kao kontrolor i korektiv društva. Kada sam ovo pročitao, shvatio sam da naša zemlja visi u zraku jer trenutno nijedan od ovih stubova ne postoji.

Postoji samo strah. Strah od gubitka posla, strah od gubitka privilegija, strah od gubitka moći i na kraju strah od drugačijeg i drugog.

Sve razvijene civilizacije u svijetu imaju samo jedan sistem vrijednosi – konkurencija pameti, a nerazvijene zemlje ravnotežu gluposti.

Ostavljam vama da da pogodite koji je sistem vrijednosti trenutno u BiH. Da se razumijemo, meni je potpuno jasno da neko ima ambicije i da ima snove. Ali mi nije jasan njihov bezobrazluk da se prihvate posla za koji nisu školovani.

Ako se ovako nastavi u skorijoj budućnosti DIF-ovci će operisati, voziti avione, glumiti, pjevati, suditi (ikao mi se čini da su nam već presudili) i raditi sve što im padne na pamet jer im se može. I zato kolut naprijed – nazad dva.

 

Fahrudin Pecikoza

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close