Patriotizam na djelu kroz svjedočenje Kemala Čauševića

Samo jedan djelić izjave smijenjenog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića dovoljan je da se na djelu vide razmjere patriotizma vodećih političara u BiH. Jedni u javnosti glasno brane srpstvo, drugi unitarnu građansku državu, a treći se grčevito zalažu za reviziju Dejtonskog sporazuma i stvaranje nove teritorijalne jedinice.

Kemova izjava data istražnim organima jasno govori da su srpstvo, odbrana hrvatskih i bošnjačkih nacionalnih interesa najčešće samo paravan za veliki zloupotrebe i kriminal koji je licemjernim političarima omogućio da svoje džepove napune milionima maraka. Proporcijonalno visini tonova i žestini borbe za napaćenu otadžbinu i vitalne nacionalne interese, obično su zloupotrebe i umiješanost u afere veći, a džepovi političara puniji.

Glasno slušanje gusala i nacionalnih pjesama, veličina cipela, busanje u prsi i velika galama, često podignuta oko potpuno marginalnih i nebitnih pitanja kako bi se skrenula pažnja sa krupnih problema, odavno su postali mjerilo za patriotizam i odbranu srpstva. Gdje nas je ovakva salonska i nakaradna kratkovidna politika dovela može se vidjeti na svakom koraku. Siromaštvo, nezaposlenost, veliko iseljavanje mladih i sveopšta apatija posledica su kriminala, neodgovornosti i kratkovidosti političara na vlasti, kojima su bogaćenje i lične ambicije daleko važniji od opštih vitalnih nacionalnih interesa.

Svjedočenje bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića, koji je optužen za zloupotrebu položaja i velike zloupotrebe teške desetine miliona maraka, samo je vrh ledenog brijega. Još u junu prošle godine, gostujući u emisiji Izazovi na BN TV, rekao sam da je Čaušević samo kolateralna šteta i mali šaraf u velikom i dobro organizovanom mehanizmu. On sigurno nije mogao sam godinama nekažnjeno kršiti zakon i namještati unosne poslove dvorskim firmama i tajkunima, bez znanja i saglasnosti svojih pretpostavljenih.

Stenogram dijela izjave koji se pojavio u javnosti govori da je Kemo bio samo jedan u nizu poslušnih službenika koji je odrađivao prljave poslove za svoje mentore, a zauzvrat i svoje prstiće malo umakao u med. Nažalost on je jedan od rijetkih korumpiranih funkcionera u zarobljenoj Zemlji čuda koji je smijenjen, uhapšen i izveden pred lice pravde. Da li su razlozi u odbijanju poslušnosti, kršenju „omerte“, ispadanju iz kombinacije, preduboko umočenim prstićima, uzimanju kojeg procenta više od dogovorenog ili nečem drugom možda će se otkriti tokom sudskog procesa i novog iskaza.

Ako bude dovoljno političke volje, i ako nadležne institucije istraju na odlučnijoj borbi sa korupcijom i kriminalom, klupko će se još više odmotati a javnost saznati koliko je nula na tajnim računima u švajcarskim bankama, i kojih su se još nekretnina u Beču, Monaku, Londonu i drugim svjetskim metropolama dokopali domaći političari gromoglasno se boreći za napaćeno srpstvo, demobilisane borce, porodice poginulih, mlade, nezaposlene, obespravljne…

U poslijeratnom periodu misteriozno su nestale milijarde maraka, i većina afera nažalost neće ugledati svjetlost dana, a moćnici nikada neće odgovarati za veliku štetu koju su nanijeli svojim odanim i poslušnim podanicima. Ipak, hapšenje i procesuiranje krupnih riba i aktera na domaćoj sceni, njihovo kažnjavanje i oduzimanje imovine, vratilo bi vjeru i tračak nade da i mi možemo napraviti neko pravednije i bolje društvo.

Državotvorna i odgovorna nacionalna politika podrazumjeva da veliki državnici imaju jasan i dalekosežan plan razvoja, da se brinu o dugotrajnoj stabilnosti, diplomatskim vještinama balansiraju među velikim silama, ličnim primjerom pokazuju odgovornost i prave opšti konsenzus oko najvažnijih nacionalnih pitanja.

Nažalost politika se poslednjih godina svela na jednodnevna podmetanja, pisanje saopštenja, prepucavanje, podizanje tenzija i izmišljanje neprijatelja. Vlast uporno pokušava da marginalnim pitanjima, proizvodnjom spoljnih i unutrašnjih neprijatelja, pričom o ugroženosti i tobožnjoj odbrani srpstva, skrene pažnju sa gorućih problema, neispunjenih obećanja i velikih afera.

Što je siromaštvo veće to je vlast jača i sigurnija, pa je zato teško očekivati da će u skorijem periodu Čauševićeve optužbe i druge velike afere značajnije uticati na svijest većine građana. Loše obrazovanje, siromaštvo, negativna selekcija, jaka cenzura i sve veći pritisak na medije značajno utiču da većina građana ne može da shvati da iza glasnog srbovanja i lažnog patriotizma najčešće stoji samo veliki kriminal i teške zloupotrebe koje ostavljaju dalekosežne posledice na cijelo društvo i naciju.

Autor: Nebojša Vukanović

Izvor: nebojsavukanovic.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close