Patrijarh na ustoličenju pape prvi put poslije 1.000 godina

VATIKAN – Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej prisustvovaće 19. marta ustoličenju novog pape Franje u bazilici Svetog Petra u Vatikanu. To će biti prvi put od podjele crkve 1054. godine da će jedan vaseljenski patrijarh prisustvovati toj ceremoniji, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

U pratnji patrijarha Vartolomeja biće mitropolit pergamski Jovan Ziziulas, jedan od najvećih pravoslavnih teologa koji je predsjedavajući pravoslavne strane u teološkom dijalogu dviju crkava.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predstavljaće Srpsku pravoslavnu crkvu na inauguraciji pape Franje u Vatikanu, u utorak, 19. marta, potvrđeno je RTS-u u Beogradskoj patrijaršiji.

U ime Moskovske patrijaršije, u Rim će otići “drugi čovjek” mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove. U Vatikanu je saopšteno da ce ustoličenju prisustvovati predstavnici 180 država.

U ime američke vlade na ceremoniju će doći potpredsjednik Džo Bajden, a dolazak je najavila i predsednica Argentine Kristina Kirhner.

Ustoličenju će prisustvovati i predsjednice Brazila i Meksika Dilma Rusef i Enrika Pena Nieto. Iz Evrope, na ceremoniju će doći njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski prestolonasljednik princ Čarls, španska kraljica Sofija i prestolonasljednik Felipe, belgijski kralj Albert Drugi i kraljica Paola i francuski predsednik Fransoa Oland.

Intronizacija pape je samo formalan i ceremonijalan čin, koji nema crkvenopravno značenje. Bivši papa Benedikt Šesnaesti neće prisustvovati ustoličenju svog nasljednika.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close