Patrijarh Irinej pokušava spasiti Dodika

Patrijarh Irinej pokušava spasiti Dodika: 5. novembra organizuje sastanak svih srpskih stranaka

Nakon što je predsjednik Republike Srspke, Milorad Dodik potvrdio da će na sastanak koji je za 5. novembar zakazao patrijarh Irinej, oglasili su se i predstavnici drugih političkih partija, prenosi novinska agencija Patria.

Na redovnoj pres konferenciji koji je ovoga puta održao na banjalučkom Banj brdu, Igor Crnadak nije govorio u ime PDP-a, a jeste u svoje ime.

-Nisam dobio poziv, rekao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Namjera patrijarha Irinija je da okupi predstavnike svih srpskih stranaka iz Republike Srpske. Na zvaničnoj stranici mitropolije crnogorsko-primorske potvrđeno je da će se u Bijeljini razgovarati o problemima Republike Srpske i Srbije.

U SDS-u kažu da su dobili poziv i da će lider stranke Mladen Bosić ići na sastanak.

U prethodnom periodu na jedinstvo političkih partija u Republici Srpskoj pozivao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Iako se nakon svakog zvaničnog sastanaka sa obje strane Drine čula jasna poruka o jedinstvu srpskih stranaka, odnosi između vlasti i opozicije nisu se promijenili.

Ni nakon dva pokušaja Milorada Dodika, opozicija se nije odazvala pozivu za sastanak u Palatu Republike. Zajednički sastanaka koji je ovoga puta zakazao patrijarh Irinej, mnogi vide kao još jedan pokušaj otopljavanja odnosa u Republici Srpskoj

Podsjećanja radi, patrijarh Irinej je dva dana prije Općih izbora u oktobru 2014. godine Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i njegovim saradnicima poželio da i ubuduće vode narod u RS kako su to i do sada činili.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve jedini je vjerski autiriret koji je direktno vjernicima sugerirao za koga će glasati i tako javno pokazao da podržava Dodika i SNSD.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close