Patrick S. Moon objavio je na svom blogu komentar o borbi protiv korupcije u BiH

Veleposlanik Sjedinjenih Američkioh Država u BiH Patrick S. Moon objavio je na svom blogu komentar o borbi protiv korupcije u BiH, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD u BiH

“Što je dosta, dosta je: Vrijeme je za borbu protiv korupcije u BiH. Svaki građanin kojeg sam upoznao ima nešto reći o korupciji.

Svake sekunde u kojoj se korupcija tolerira u ovoj zemlji, 47 KM biva ukradeno od gospodarstva, što je novac koji se može iskoristiti za izgradnju puteva i škola ili plaću poštenog policajca.

Svake godine rezultat korupcije je jednak izravnom porezu od 400 KM za svakog muškarca, ženu i dijete u BiH.

To predstavlja ogroman gubitak koji građani ne mogu priuštiti. Korupcija je složen problem i moramo se protiv nje zajedno boriti, napasti je sa svih strana.

Svaki građanin zna da su neki lideri koje je izabrao i pojedinci u vlasti i poslovnom svijetu korumpirani.

Građani bi trebali biti bijesni zbog takvog djelovanja korumpiranih lidera i lošeg primjera koji daju novim generacijama.

Neprihvatljivo je da građani misle da moraju platiti mito da bi dobili posao. Neprihvatljivo je da građani misle da se moraju uključiti u neku političku stranku da bi im se pružile osnovne usluge.

A neprihvatljivo je i da međunarodna zajednica šuti o korupciji. E, više neće.

Veleposlanstvo SAD opredijeljena je promociji građanskog zagovaranja programa za borbu protiv korupcije, obznanivanju prave cijene korupcije, podršci onima koji javno progovore o njoj, bez obzira koja je njihova pozicija, te podsticanju procesuiranja počinitelja.

Nažalost, korupcija nije ograničena samo na vladu, nego je ima u svim društvenim sektorima.

Efekti korupcije mogu se osjetiti u svakodnevnom životu. Jučer sam imao priliku otvoriti konferenciju koju je podržao USAID, a na kojoj je Transparency International prezentirala podatke o ozbiljnoj ugroženosti integriteta sveučilišta u BiH.

Većina studenata vidi korupciju kao pojavu koja je široko rasprostranjena u visokoobrazovnom sustavu. Bio sam razočaran kad sam čuo da jedan od četiri studenta u BiH tvrdi da je osobno naišao na korupciju, te da bi pola studenata bilo voljno platiti mito ukoliko ne postoji nikakav drugi način da polože ispit.

Duboko vjerujem da sveučilišta i škole uopće moraju biti primjeri etičkog ponašanja. Sveučilišta trebaju odgajati buduće lidere društvenih i ekonomskih reformi i moraju biti kolijevke nove produktivne energije i znanja.

Međutim, ugled ovih institucija je izložen riziku. Potplaćivanje da bi se položio ispit i ostali oblici korumpiranog ponašanja samo umanjuju kvalitet obrazovanja i obeshrabruju mlade ljude u njihovom nastojanju da postignu najbolje rezultate tijekom studija.

Međutim, ohrabren sam činjenicom da je nekoliko sveučilišta u BiH odlučilo koristiti prijedloge Transparency International za poboljšanje mehanizama i procedura za sprečavanje korupcije.

Nadam se da će ostali slijediti njihov hrabri primjer. Apeliram na sveučilišta u BiH da se bore protiv korupcije i zaštite svakog studenta ili profesora koji joj se otvoreno suprotstavi i koji prijavi slučaj korupcije.

SAD su ponosne što podržavaju lokalne organizacije poput Transparency International u identificiranju uzroka korupcije, pomoći svim razinama vlasti u BiH u borbi protiv korupcije i praćenju efikasnosti politika borbe protiv korupcije. I vi se možete boriti protiv korupcije.

Nedavno sam pomogao pokretanje projekta Jedistvene mreže građanskih organizacija za borbu protiv korupcije (ACCOUNT) kojem podršku pruža USAID.

ACCOUNT je opredijeljen da da podršku civilnom društvu i poštenim vladinim dužnosnicima koji se bore da iskorijene korupciju u društvu. Posjetite internet stranicu www.account.ba ako želite saznati više.

Obećavam da ću biti uz one koji identificiraju slučajeve korupcije i kažu “dosta je više”.

Ustanite, borite se za ono što je ispravno i uradite što vi možete da biste zaustavili korupciju u BiH. Što je dosta, dosta je”, navodi američki veleposlanik Moon na svom blogu.( R. I. / Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close