Patria (NAP): Odgovor Izetbegoviću: Da, iza nas stoji Bakir Alispahić!

Piše: Tarik LAZOVIĆ (Nap.ba)

Nakon višestrukih prozivki zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je u posljednjih nekoliko javnih istupa bh. novinsku agenciju Patria (NAP) povezivao sa Bakirom Alispahićem, ratnim ministrom unutrašnjih poslova BiH, dužni smo razjasniti situaciju.

Izetbegović je prvo nakon sjednice Predsjedništva SDA kada je Alispahić smijenjen iz Kadrovske komisije, pred novinarima iznio tvrdnju da je „Patria Alispahićev portal“ navodeći to čak i kao jedan od „argumenata“ za smjenu. Potom je prilikom gostovanja na TV1, također, povezao Alispahića sa radom nekih portala, implicirajući pri tom na bh. novinsku agenciju Patria.

Da, Alispahić jeste pomogao u osnivanju i djelovanju bh. novinske agencije Patria (NAP) kao medijskog projekta zasnovanog na tržišnom principu i potrebi za iskrenim, istinitim i relevantnim medijem, baš kao što su pomogli i mnogi drugi iskreni patrioti. Pomogao je kao i naši brojni poslovni i medijski partneri.

Podsjećanja radi, informacije bh. novinske agencije Patria su u nepuna tri mjeseca njenog rada prenosili i prenose svi mediji u regionu i Bosni i Hercegovini, među kojima su „Blic“, „Jutarnji list“, „Al Jazeera Balkans“, “Oslobođenje”, „Dnevni avaz“, „Klix“, „Nezavisne novine“, BHRT, TVSA, FACE TV i stotine drugih medija.

Alispahić je dokazani patriota, bivši državni zvaničnik, doktor nauka i uspješni privrednik. Zašto bi činjenica da je pomogao ili pomaže nekom mediju u BiH bila sporna ili kompromitirajuća za njega ili, pak, bh. novinsku agenciju Patria? Zašto bi to  bio razlog za politički progon iz njegove matične stranke SDA?

Novinskoj agenciji Patria, kao inovativnom medijskom projektu koji živi od svog rada – proizvodnje vijesti i medijskih sadržaja – ne može štetiti povezivanjem sa imenom Bakira Alispahića. Naprotiv.

Ali, odlučno odbacujemo pokušaj Izetbegovića da tvrdnje o navodnoj medijskoj kontroli koristi u obračunu sa svojim političkim protivnicima.

Tvrdnje da Alispahić kontrolira medije i portale Izetbegović u javnosti iznosi kao neku vrstu pokušaja kompromitacije osobe koja je na njegovoj listi za odstrel, nemušto skrivajući da iza leđa bolesnog predsjednika Sulejmana Tihića preuzima kontrolu nad strankom!

Treba li Izetbegovića podsjetiti koliko je on, i stranka koju želi po svaku cijenu preuzeti, skršio narodnog novca u propale medijske projekte „Bošnjačka televizija“ ili magazin „Ljiljan“, samo zato što su htjeli imati medij pod svojom kontrolom. Pa, sam Izetbegović je više puta u javnosti tvrdio da je pomagao i „Dnevni avaz“ (“Avaz” to demantira op.a.) i to mu nije bilo sporno dok taj list nije počeo “drukčije promatrati” njegov lik i djelo.

Da Alispahić i ima svoj medij, to bi bilo potpuno legitimno, jer bi to radio svojim novcem, kao privatno lice i investitor. Ali, mnogo važnije pitanje jeste šta je uopće legitimno u svemu što Izetbegović radi – jer sve radi i sve je radio narodnim novcem, budžetom ili donacijama. A, ako Izetbegović i ima privatnog novca, za to može zahvaliti samo činjenici da je skoro cijeli svoj profesionalni vijek proveo u javnom sektoru, na budžetu, i blizu, veoma blizu, državne sehare.

Izetbegović očito, možda u gorljivoj želji da što prije zauzda i preuzme SDA, zaboravlja da je njegova pozicija državna i da je odgovoran za sve građane, posebno Bošnjake, a ne samo za sebe lično i svoj najuži krug porodice i prijatelja.

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close