Partizan slavi 70 godina postojanja

Fudbalski klub Partizan i ЈSD Partizan danas slave 70 godina postojanja.

Pisanih dokumenata o počecima gotovo i da nema. Datum “rođenja” je 4. oktobar 1945. godine, a pripreme su trajale mjesecima prije toga.

Svetozar Vukmanović – Tempo zalagao se da se pri Centralnom domu Јugoslovenske armije oformi fudbalski klub, a kasnije da se to širi i na ostale sportove, u kojima bi bili sportisti koji su u vojničkoj uniformi. Tako su istog dana kada i fudbalska sekcija, rođene one i za atletiku, šah, košarku i odbojku.

U ljeto 1945. godine u Beogradu je održavano svearmijsko prvenstvo, koje je okupilo i četiri stotine fudbalera. Među njima su bile i desetine poznatih igrača, pa i reprezentativaca prije početka Drugog svjetskog rata, a koji su u to vrijeme bili u uniformi.

Već tada je načinjen spisak najboljih. Kada je donijeta odluka o osnivanju fudbalskog kluba, oni su već bili pozvani u Beograd i zajedno su trenirali.

Igrači Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobijedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strijelac (dao je dva gola. Šereš i Rupnik po jedan).

Trener je bio Franjo Glazer, a za fudbalsku sekciju kao tehnički direktor je bio zadužen Virgil Popesku.

Već na prvim utakmicama pokazalo se da snazi Partizana tada niko nije bio ravan. Na sedam sljedećih utakmica dali su 45 golova, a nisu primili ni jedan. Živjeli su u Centralnom domu armije, nosili uniforme i svako je imao redovna zaduženja.

Bobek je, recimo, bio bibliotekar. Uz sve ostalo, oni su učestvovali i na omladinskim radnim akcijama na raščišćavanju ruševina i uređenju ulica. Uoči svojih utakmica išli su i po gradu lijepili plakate kao najavu.

Prvih pet godina postojanja Partizan je bio oslonjen na Јugoslovensku armiju i bio sekcija pri njenom Centralnom domu (CDЈA). Od 1950. godine je samostalni klub u okviru Јugoslovenskog sportskog društva. Od tada Fudbalski klub ima potpunu samostalnost u sportsko-takmičarskom, organizacionom i materijalnom domenu.

Proslavljeni ratni komandant Petar Peko Dapčević, kasnije i jedan od predsjednika Јugoslovenskog sportskog društva Partizan, a povodom pola vijeka od osnivanja, 1995. godine, u pismu kojim čestita jubilej, napisao je i kako je i gdje rođena ideja, pa i odluka o osnivanju:

“Većina nas, mladih generala, koja je igrala i voljela fudbal, okupili smo se i dogovorili da osnujemo fudbalski klub. Oko imena nije bilo natezanja: bili smo partizani, bilo je i najprirodnije da se naš klub zove Partizan. Na samom skupu, neformalno je predsedavao Svetozar Vukmanović – Tempo, bili su još prisutni Otmar Kreačić – Kultura, Vujica Gajinović, Ratko Čoče Vujović (bio je izabran za prvog predsjednika 1950. kada je klub dobio prefiks FK), Konstantin Koča Popović, Mijalko Todorović – Plavi. Možda i još neko…

Ne mogu se sjetiti, sjećanja blijede… Ako je danas teško, ili gotovo nemoguće, utvrditi detalje, cjelina događanja, prvenstveno kao atmosfera, može se dosta jasno osjetiti. Јoš se nije bila navršila ni godina od prestanka četvrtogodišnjeg ratnog užasa, u danima opšte oskudice, jedino čega je bilo u izobilju – bilo je poleta i nade. Na tim temeljima je građeno i ЈSD Partizan i njegova nesumnjiva osovina – fudbalski klub, koji je i do danas ostao magnet i duhovni i materijalni oslonac tog najbrojnijeg i najtrofejnijeg sportskog društva”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close