Partija Hashima Tachija pobedila na kosovskim izborima

Izbori na Kosovu su prošli mirno, bez incidenata i uz učešće Srba sa severa Kosova

(AA)

Demokratska partija Kosova premijera Hashima Thacija pobednik je prevremenih parlamentarnih izbora odrzanih u nedelju, 8. juna, na Kosovu.

Na osnovu 94 posto prebrojanih glasova Demokratskla partija Kosova vodi sa 31,21 posto glasova, drugi je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe sa 26.11 posto, dok je treći Pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija ima 13,73 posto glasova, čime je ta partija udvostručila svoje glasove u odnosu na prošle izbore.

Sledi Alijansa za budućnost Kosova, Ramusha Haradinaja sa ima 9,65 posto. Inicjativa za Kosovo Fatmira Limaja je osvojila 5,35 posto glasova, dok Alijansa Novo Kosovo Behgjeta Pacolija sa osvojenih 4,72 posto nije prešla izborni prag od 5 posto za ulazak u Skupštinu.

Od srpskih partija najviše glasova je osvojila Građanska inicijativa Srpska lista i to 2,91 posto glasova.

Lider Demokratske partije Kosova Hasim Thaci se obratio pristalicama nešto iza ponoći i zahvalio se svima na podršci.

“Pokazaćemo svetu da je nezavisnost Kosova bila samo početak, a ne kraj”, poručio je Thaci.

On je kazao da su građani Kosova odgovorili kakvu državu žele, a držva je spremna da realizuje velike snove i razvije zemlju. Thaci je istakao da će već od danas početi rad na  “novoj misiji” za ekonomski i socijalni razvoj građana što je i bio slogan njegove kampanje.

Centralna izborna komisija je saopštila da je na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 750.112 birača ili 42,08 posto, te da su izbori protekli regularno i u mirnoj atmosferi.

Incidenata nije bilo ni na severu Kosova, gde su tamošnji Srbi po prvi put glasali za kosovski parlament.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close