Parlamentarni izbori u Njemačkoj: Angela Merkel ostaje najmoćnija žena Evrope

Prema rezultatima izlaznih anketa, na parlamentarnim izborima u Njemačkoj najviše glasova osvojili su Kršćanski demokrati Angele Merkel – 42 posto.

Kancelarka Angela Merkel obećala je građanima, nakon preliminarnih rezultata koji su nagovijestili pobjedu njenih demokršćana, “četiri bolje godine za Njemačku”.

Merkelova je dodala da je još prerano da se govori o velikoj koaliciji.

Britanska agencija Reuters navodi da je Merkel pobjedu svoje stranke ocijenila kao “super rezultat” i zahvalila partiji, glasačima i suprugu.

– Zajedno ćemo učiniti sve u naredne četiri godine da one budu uspješne za Njemačku – rekla je uz osmijeh Merkelova pristalicama njene Kršćansko-demokratske unije u Berlinu.

– Dragi prijatelji, vaši veseli usklici pokazuju da svi mi imamo razloga za slavlje. Ovo je super rezultat – rekla je ona svojim oduševljenim pristalicama, prenijeli su njemački mediji.

Ona je zahvalila glasačima koji su, kako je istakla, “toliko mnogo vjerovali u konzervativne stranke” i obećala da će djelovati odgovorno i brižno.

Ona ipak večeras nije željela da govori o mogućim koalicijama, prenosi B92.

– Još uvijek je rano za to. Sačekaćemo izborni rezultat  – rekla je predsjednica CDU po objavljivanju prvih procjena i dodala da će se o tome razgovarati u ponedjeljak.

– Ali, večeras možemo da slavimo – poručila je ona oduševljenim pristalicama u Berlinu.

U štabu SPD pomalo su razočarani rezultatima svoje stranke.

– Očekivali smo bolji rezultat. CDU je pobijedila. Sačekaćemo da vidimo šta će preduzeti kancelarka Merkel. Večeras ne pravimo koalicije – rekla je generalna sekretarka SPD Andrea Nahles televiziji ZDF.

U prvom obraćanju, kandidat SPD za kancelara Peer Steinbrueck rekao je da je sada “lopta u dvorištu Angele Merkel” da formira novu vladu.

Britanska agencija Reuters navodi da su konzervativci Angele Merkel na putu da osvoje istorijsku apsolutnu većinu na današnjim izborima, prema prognozama na osnovu anketa po izlasku sa birališta i nekih rezultata koje je objavila televizija ARD.

Posljednji put je jedna njemačka partija sama osvojila apsolutnu većinu 1957. godine, na čelu sa konzervativnim liderom Konradom Adenauerom, podsjeća Reuters.

SPD je, prema prvim procjenama, dobila 26 odsto glasova, što je tri odsto više nego na prošlim izborima, ali nedovoljno da samo sa zelenim formira vladu.

Zeleni su dobili 8,1 odsto glasova, što je 2,6 odsto manje nego prošli put, a Ljevica 8,5 odsto, odnosno, 3,6 odsto manje nego na na izborima 2009. godine.

Međutim, liberali, šefa diplomatije Guidoa Westerwellea nisu uspjeli da uđu u Bundestag jer su osvojili 4,8 odsto glasova i nisu prešli cenzus od 5 odsto.

Nakon današnjih preliminarnih rezultata , analitičari najavljuju velike promjene u Njemačkoj, a samim tim mogućnost stvaranja velike koalicije CDU-SPD.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close