Parlamentarne obmane – Lažne adrese stanovanja odnesu oko 60.000 KM

Oko 70 odsto zaposlenih u parlamentu BiH dostavilo je tražene nove zahtjeve za naknadu troškova prevoza, a uskoro će biti provjerena istinitost dostavljenih podataka kako bi se ubuduće onemogućile fiktivne prijave adrese stanovanja i neopravdano uzimanje novca za ove svrhe.

Ferid Buljubašić, sekretar Službe za zajedničke poslove bh. parlamenta, rekao je da je rok za dostavu novih zahtjeva, ali i ovjerenih izjava kojima uposlenici pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću navode adrese svog stvarnog stanovanja i udaljenost od posla, istekao 24. jula.

“Nakon obrade ovih zahtjeva preko nadležnih policijskih organa provjeriću dostavljene podatke radi utvrđivanja da li zaposleni svakodnevno putuju na posao i s posla po podacima koje su naveli jer su fiktivne prijave boravka radi korištenja naknada za prevoz poprimile epidemijske razmjere”, kaže Buljubašić i procjenjuje da na godišnjem nivou na troškove prevoza, odobrene na osnovu fiktivnog mjesta stanovanja zaspolenih, ode oko 60.000 KM.

U Zajedničkoj službi državnog parlamenta procjenjuju da nove zahtjeve za naknade za prevoz neće dostaviti svega troje, od ukupno 155 zaposlenih jer stanuju na udaljenosti od posla kraćoj od dva kilomatra pa ni nemaju pravo na ovu vrstu primanja.

“Dosad smo imali epidemiju fiktivnih prijava pa zaposleni koji žive u Sarajevu ili Palama navode da stanuju u Fojnici ili Zenici pa su za troškove prevoza neosnovano dobijali oko 300 maraka i tim novcem plaćaju kredite za auta ili stanove. Ići ću do kraja da stanemo ukraj ovim zloupotrebama”, najavljuje Buljubašić.

O funkcijama i imenima onih koji su neosnovano uzimali novac za prevoz Buljubašić nije htio govoriti, kao ni u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH.

“Mogu samo reći da se ovom praksom nije bavio nijedan delegat ili poslanik. Zbog naše aktivnosti bilo je negodovanja okolo i optužbi da ih namjeravam uhoditi i narušavati privatnost, no mi samo postupamo po Zakonu o upravnom postupku i drugim aktima. Neka me slobodno tuže”, dodaje Buljubašić.

U parlamentu su objasnili da svi oni koji ne dostave nove zahtjeve i ovjerene izjave neće dobiti rješenja na osnovu kojih će ubuduće dobijati novac za troškove prevoza.

“Davanje lažnih podataka radi sticanja imovinske koristi po odluci Vijeća ministara predstavlja teži disciplinski prekršaj i povredu radne dužnosti, a po mom mišljenju je to i krivično djelo”, kazao je Buljubašić.

Na troškove prevoza zaposlenima u bh. parlamentu upozorili su i državni revizori, koji su utvrdili da su prošle godine izdvajanja iz budžeta za ovu namjenu povećana za 30 odsto u odnosu na 2011. godinu i iznosili su 167.846 KM.

“Uočili smo da je tokom godine jedan broj zaposlenih promijenio mjesto boravka, uglavnom u mjesta za koja je utvrđen veći iznos naknade za prevoz u odnosu na dotadašnji”, navedeno je u nedavno objavljenom izvještaju revizora koji su parlamentu BiH za 2012. godinu dali mišljenje s rezervom.

 

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close