Parlamentarci sebi ukinuli naknade!

Delegati Doma naroda podržali su na jučerašnjoj sjednici prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH

 

Kao rezultat usvajanja, naknade licima zaposlenim u institucijama BiH, uključujući i izabrana i imenovana, bit će ukinute za rad u upravnim i nadzornim odborima i ad hoc komisijama koji obavljaju u toku radnog vremena.

 

Na ovaj način bit će moguće uštedjeti oko tri miliona maraka godišnje, a bit će i obustavljena praksa da se isti ljudi imenuju u pet, pa čak i deset komisija. Prema zvaničnim podacima Vijeća ministara BiH, samo u prošloj godini iz državnog budžeta isplaćeno je 3.126.000 KM za rad u raznim komisijama, odborima i drugim radnim tijelima. Pravo na naknadu bit će ostvarivo tek ako se sjednice navedenih tijela održavaju izvan radnog vremena i to u iznosu od 475 maraka mjesečno, bez obzira na to u koliko komisija sjede. Delegati iz HDZ-a bili su protiv.

 

– Bilo je sasvim logično da ovaj prijedlog dobije podršku jer je to u duhu one vrste političkih pitanja koja ova politička većina želi tretirati i doprinijeti popravljanju utiska u javnosti. U zajedničkim organima BiH radi više od 20.000 ljudi, kazao je predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić (SDS).

 

Bez rasprave usvojen je, u drugom čitanju, prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima. Povod za donošenje ovog rješenja je informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF).

 

Usvojen je i prijedlog zakona o strancima. Delegati su jučer imenovali i tri ombudsmena za ljudska prava BiH Ljubinka Mitrovića, Jasminku Džumhur i Nives Jukić na mandat od šest godina. Dragan Vrankićimenovan je za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, a za njegovog zamjenika imenovan je Ranko Krsman. O ovim imenovanjima delegati nisu vodili raspravu.

Dom naroda imenovao je Momčila Pelemiša, Nikolu Poplašena, Midhata Jašića i Marinka Jurilja za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta. U Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije kao predstavnik akademske zajednice imenovana je Ivanka Marković, a kao predstavnik nevladinog sektora Anes Ličina.

 

Delegat Mario Karamatić (HSS) na sjednici je negodovao zbog sadržaja odgovora ministra prometa i komunikacija Slavke Matanovića (DF) na njegovo prethodno postavljeno delegatsko pitanje. Naime, Karamatić je pitao Matanovića koji je razlog da je više miliona maraka vrijednu opremu za digitalizaciju poklonio Radio-televiziji RS-a.
– Matanović je naveo kako nije tačno da je poklonio opremu RTRS-u, a u drugoj rečenici kaže da je opremu dao u vlasništvo RTRS-u, kazao je Karamatić.

 

Samo u prošloj godini iz državnog budžeta isplaćeno je 3.126.000 KM za rad u raznim komisijama, odborima i drugim radnim tijelima
Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević, odgovarajući na pitanje delegata Martina Raguža, kazao je kako su samo dvije od četiri mljekare iskoristile pogodnosti u vezi s izvozom mlijeka na tržište EU.

 

– Pravo su iskoristile mljekara Livno i mljekara iz Kozarske Dubice. Očekujem da će i Milkos i Megle iskoristiti to pravo do kraja godine, kazao je Franjičević. On je istaknuo da je do ulaska Hrvatske u Evropsku unije, ova zemlja bila glavno tržište za izvoz mlijeka, no da su ulaskom Hrvatske u EU stupili drugi kriteriji “koje naši proizvođači nisu zadovoljili”.

 

– Ipak, napravljen je pomak i četiri naše mljekara ne samo da mogu izvoziti u Hrvatsku nego i na cijelo tržište EU, kazao je Franjičević.

 

(Oslobodjenje.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close