Parlamentarci FBiH: Odrade nekoliko sati za platu do 3.500 KM

Poslanici i delegati Parlamenta FBiH, s osnovnom platom od 2.500 do 3.500 KM, vrlo malo rade mimo onih nekoliko sati mjesečno koje provedu na zasjedanju domova iako im mandat ne podrazumijeva samo prisustvo sjednicama.

U Parlamentu FBiH kazali su da se radna tijela i klubovi Parlamenta FBiH, čiji su članovi parlamentarci, mjesečno sastanu jednom do tri puta, a neka i svakih nekoliko mjeseci, i pri tome se dešavalo da rade na ivici kvoruma.

Prema podacima s veb stranice Parlamenta, prošli su mjesec četiri od ukupno 26 komisija Predstavničkog doma imale zakazanu sjednicu, u januaru nije imala nijedna, a u decembru prošle godine njih svega pet. Radna tijela Doma naroda ove godine nisu imala nijednu zakazanu sjednicu, a radnih je tijela 19.

Ipak, po izvještaju nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, koja prati rad vlasti, za ovakav svoj rad profesionalni poslanici i delegati mjesečno imaju 2.500 do 3.500 KM samo na ime plata. Uz ovo imaju topli obrok, 500 KM naknade za odvojeni život i 150 KM mjesečno naknade za smještaj.

Istovremeno, za rad klubova i radnih tijela mjesečno se plaća nekoliko hiljada KM za najam prostorija.

“Parlamentarci i mimo sjednica malo rade. Njihov mandat ne podrazumijeva samo rad na plenarnim zasjedanjima. Svi su oni dobili naknade za svoj rad. Ipak, nije poenta koliko primaju nego kakvi su efekti rada, odnosno nerada. Međutim, nema zapisnika o radu radnih tijela tako da ne mogu tačno reći koliko parlamentarci rade mimo sjednica domova. Čuli smo da je specifično za radna tijela Doma naroda da nema kvoruma pa se neka i ne održe”, istakla je Lejla Deronja-Suljić iz CCI-ja, zadužena za monitoring Parlamenta FBiH.

Slavica Jopović, šef Kluba poslanika HDZ 1990, rekla je da je Komisija za izbjegle i raseljene, na čijem je čelu, prošle godine imala deset sjednica.

“Sjednice radnih tijela traju nekoliko sati. Ne može se kvalitetno za to vrijeme proći dnevni red onoga što je na sjednici Doma, ali se dosta toga odradi u klubovima i strankama”, dodala je Josipovićeva.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda, rekao je da je rad komisija, odnosno radnih tijela usko vezan za sjednicu Doma, izuzev nekoliko koji su malo aktivniji od toga. Kazao je da mjesečno imaju do 2.000 KM troškova za najam prostorija klubova i rad klubova i radnih tijela.

Sead Dizdarević, v.d. sekretara Predstavničkog doma, ustvrdio je da radna tijela i klubovi imaju bar dvije do tri sjednice mjesečno. Dodao je da su za najam prostorija klubova plaćali 5.000 KM mjesečno, a sada su to otkazali jer je bilo skupo pa traže druge prostorije u jednoj od državnih zgrada da ne plaćaju kiriju.  Poslanik Predstavničkog doma Ismet Osmanović kazao je da ima komisija koje se redovno sastaju, a ima ih i koje se sastaju u nekoliko mjeseci.

“Zakonodavno-pravnu komisiju prolaze svi zakoni sa dnevnog reda sjednice Doma. Ostale komisije rade kada su na dnevnom redu zakoni iz oblasti za koju je zadužena komisija”, dodao je Osmanović, te napomenuo da se Klub SDA, na čijem je čelu, uglavnom sastaje uoči sjednice Doma.

Priznao je da problem jeste i kvorum u radnim tijelima i da je situacija teža u drugoj polovini mandata poslanika, ali je uvedeno odbijanje od primanja poslanika za nedolazak na sjednicu, pa je tek to sada uvelo malo više reda.

Mira Ljubijankić, šef Kluba delegata iz reda srpskog naroda, kazala je da su delegati Doma naroda u malo drugačijoj situaciji nego poslanici Predstavničkog doma jer su istovremeno članovi kantonalnih skupština pa imaju dvije obaveze.

Ovaj klub je “ostao dužan” popuniti rukovodstvo Doma naroda sa članom iz reda srpskog naroda. Na pitanje kada će to uraditi, Ljubijankićeva je odgovorila da će biti čim bude redovna sjednica Doma s obzirom na to da je članove Kluba teško iskupiti mimo toga.

S obzirom na to da su sjednice klubova i komisija vezane za zasjedanja domova, podsjećanja radi CCI su izvijestili da su poslanici Predstavničkog doma za 12 mjeseci prošle godine imali 19 sjednica, što je prosječno 1,5 mjesečno, i na njima su proveli prosječno po šest i po sati. Dom naroda imao je za 12 mjeseci 12 sjednica, na kojima su delegati proveli prosječno po četiri i po sata.

 

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close