Park A. Izetbegovića simbol bratstva Visokog i Altindağa

U glavnom gradu Turske Ankari, uz svečanu ceremoniju, otvoren je park “Alija Izetbegović”. Ceremoniji su između ostalih prisustvovali predsjednik Velike turske narodne skupštine (TBMM) Cemil Çiçek, načelnik Općine Altindağ Veysel Tiryaki, visočka delegacija izvršne i zakonodavne vlasti sa privrednicima na čelu sa načelnicom Općine Amrom Babić, te više od 4.000 građana.

(Ismar I. – vipromo.ba)

1-park-alija

Predsjednik Velike turske narodne skupštine Cemil Çiçek, u uvodnom govoru, kazao je kako je park napravljen u općini Altindağ, koja je bila mjesto nacionalne borbe, u gradu Ankara jer Ankara kao glavni grad od velike važnosti u Turskoj.

“Ime Alija Izetbegović nama nije nepoznato. To je nacionalni heroj naroda BiH, kojeg mi smatramo bratskim. Ono što je za nas Atatürk, to je Izetbegović za građane BiH”, kazao je Çiçek.

7-park-alija

Jedan od uslova modernog urbanog života su parkovi i zelene površine. Općina Altindağ pridaje veliku pažnju mjestima na kojima stanovnici mogu provesti slobodno vrijeme sa svojim porodicama. Za osam godina u Altindağu je napravljeno 27 velikih parkova.

10-park-alija

Načelnik općine Altindağ Tiryaki je kazao da je park simbol bratstva između općine Altindağ i općine Visoko u BiH, dodavši kako se nada da će ovaj park doprinijeti boljoj saradnji dviju općina u budućnosti.

“Ovaj današnji događaj jača našu ljubav i naše veze, i daje garanciju da nas niste zaboravili. Želim da ovo mjesto opravda funkciju zbog koje je izgrađeno i da u miru i sreći nove generacije odrastajući uče lekcije o našim velikanima, ali i o tome kako se voli, čuva i gradi država, identitet i čast”, kazala je između ostalog načelnica Babić.

2-park-alija

Vrijedi istaći da je ovaj događaj pratilo preko 20 televizijskih ekipa i 30-ak printanih medija, a vijest je prenijelo oko 30 web portala.

4-park-alija

Park su otvorili Çiçek i Tiryaki te načelnica Babić, Halim Zukić (predsjednik OO SDA Visoko) i dr. Senad Karavdić (zastupnik u Skupštini ZDK).

3-park-alija

S obzirom na lokaciju na kojoj se nalazi, park pruža prekrasan pogled na Ankaru. Ovaj prostor koji se može nazvati “Ankara na dlanu”, nudi izrazito zadovoljstvo svim posjetiocima Ankare i ljeti i zimi.

6-park-alija

Za ViPromo, iz Ankare – Ismar Imamović

9-alija-park

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close