Kultura

Papin izaslanik: Ne ulazeći u to da li se Gospa ukazala, Međugorje je jako bitno

Henrik Hoser

Papin izaslanik: Ne ulazeći u to da li se Gospa ukazala, Međugorje je jako bitno

Ne ulazeći u pitanje da li se Gospa zaista u Međugorju ukazala, Henrik Hoser, papin izaslanik za Međugorje je progovorio o fenomenu koji se u ovom hercegovačkom mjestu događa. Hoser poručuje da je zazivati Majku Božiju bitno, te da se u tome oslikava važnost Međugorja.

“Sa vjerskog stajališta, Međugorje je vrlo plodna zemlja. Tokom proteklih godina izborajali smo 610 svešteničkih i redovničkih zvanja, potaknutih Međugorjem. Najviše ih je iz Italije, Njemačke i Amerike”, rekao je Hoser.

Ovaj poljski sveštenik pojašnjava da je to posebno značajno ako se uzme u obzir kolika je kriza ovog zvanja u tim zemljama. On dodaje da je i pričest važan segment. Njih je od 86. godine bilo blizu 37 miliona. S tim što postoji mogućnost greške.

“U mnogi našim hrišćanskim ispovjest više ne postoji. U mnogim zemljama se više ne pozna križni put. Ne moli se krunica. U Britaniji i Francuskoj su mi rekli da su zadnji put molili križni put prije 30 godina. Takvo sasušivanje sakralnog prostora dovodi do krize vjere”, rekao je Hoser.

Svake godine kroz Međugorje prođe 2.5 miliona hodočasnika. Kroz Lurd u Francuskoj prođe šest miliona hodočasnika.

“VIdimo i razvoj mjesta. Sve više restorana, hotela, pansiona sve me podsjeca na Lurd, ne zna se da je Lurd najveći hotelski grad pored Pariza. Možda je to i budućnost Međugorja pored Sarajeva”, dodao je Hoser.

Na koncu Hoser poručuje da je enorman izazov za sveštenike koji ovdje služe veliki broj vjernika.

Hoser je govorio i o franjevačkoj brzi o ljudima sa posebnim potrebama, ovisnicima, bolesnim, siromašnim.

Osim toga, skrenuo je pažnju na, kako kaže, važnu kuću za duhovne vježbe u tišini.

Seminari kojima se radi na duhovnom preporodu ljudi, kaže Hoser, važan su dio međugorskog života.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close