Papa Franjo u posjeti Africi kako bi premostio podjele među hrišćanima i muslimanima

Papa Franjo izjavio je da će ponuditi duhovnu i materijalnu podršku tokom svoje prve afričke turneje kada će se, između ostalog, obratiti brzo rastućoj katoličkoj kongregaciji i nastojat će da premosti podjele između hrišćana i muslimana.

Papa Franjo je doputovao u Nairobi, čime je počeo posjetu Africi, gdje će govoriti o socijalnoj pravdi, zaštiti okoliša, miru i međuvjerskom dijalogu.

Brojni vjernici u Nairobiju poželjeli su papi dobrodošlicu velikim transparentima na svahiliju, ali i na latinskom jeziku, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kako prenose agencije, po ulasku u avion papa je bio vidno opušten, a novinarima koji s njim putuju kazao je da se nada kako će njegovo putovanje rezultirati “duhovnim i materijalnim” plodovima za narode Kenije, Ugande i Srednjoafričke Republike.

Novinaru koji ga je pri ulasku u avion upitao “je li nervozan zbog terorističkih napada na avione”, papa, koji nikad dosad nije bio u Africi, uz osmijeh mu je odgovorio: “Da budem iskren, više se bojim komaraca.”

Papa Franjo će u Nairobiju, Kampali i u Banguiju održati 19 govora. Stanovništvo Banguija i dalje je izloženo međuvjerskom nasilju zbog čega je francuska služba sigurnosti papu pokušala odgovoriti od posljednje faze posjete Srednjoafričkoj Republici 29. i 30. novembra.

Kao i tokom dosadašnjih putovanja, Franjo će sva tri afrička glavna grada obići u otvorenom papamobilu.

Njegovom posjetom Keniji, zemlji u kojoj trećinu stanovništva čine katolici, prevladavat će tema socijalne pravde, zaštite okoliša i međuvjerskog dijaloga.

Papa je u srijedu nakon polijetanja novinarima kazao kako postoji poseban razlog zbog kojeg je odabrao i Srednjoafričku Republiku, ali će ga otkriti tek tokom tradicionalne konferencije u avionu na povratku u Vatikan, predviđenom za ponedjeljak.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close