Papa Franjo se izvinio zbog skandala

Nakon niza skandala koji su uzdrmali grad Rim i Vatikan

Papa Franjo uputio je danas javno izvinjenje u ime Katoličke crkve zbog serije skandala koji su nedavno uzdrmali grad Rim i Vatikan.

Vatikan se našao u fokusu nekoliko kontroverzi, uključujući javno izjašnjavanje sveštenika homoseksualca i curenje jednog povjerljivog pisma, a i sam papa se našao na naslovnim stranama zbog gafa koji je doprinio smjenjivanju gradonačelnika Rima.

“Želim da, u ime Katoličke crkve, zatražim oproštaj za skandale koji su nedavno pogodili Rim i Vatikan. Tražim od vas oproštaj”, rekao je Franjo na početku sedmične audijencije na Trgu Svetog Petra.

Papa trenutno predsjedava trosedmičnim globalnim savjetom kardinala i biskupa, na kojem se diskutuje o učenjima Katoličke crkve o porodici. Ova debata zasjenjena je pričama o makijavelističkim zavjerama i izdajama.

Privatno pismo nezadovoljnih kardinala, koje je stiglo do medija, otkrilo je da u Vatikanu vlada atmosfera nepovjerenja i intriga,prenio je AFP.

Sastanak savjeta ostao je i u sjeni iznenadne objave sveštenika iz Poljske Krištofa Haramsa, koji radi u Vatikanu, da je homoseksualac.

On je odmah otpušten, ali je njegova objava dolila ulje na vatru koja već bukti u sporu između konzervativnog i liberalnog krila Katoličke crkve u vezi sa odnosom prema gej vjernicima.

Papa Franjo uvučen je u mutne vode italijanske politike ovog mjeseca, kada je demantovao navode da je gradonačelnik Rima Ignjacio Marino bio pozvan na papin put u SAD.

Analitičari kažu da je ova objava doprinijela tome da Marino prošle sedmice pod pritiskom podnese ostavku.

 

Autor: Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close