Kultura

Papa Franjo: Oružjem ljubavi protiv slijepog i brutalnog nasilja

Uskršnja poruka sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra u Vatikanu

Papa Franja je danas, u Uskršnjoj poruci sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra u Vatikanu, pozvao svijet da se “oružjem ljubavi” bori protiv zla “slijepog i brutalnog nasilja” poslije napada u Briselu, prenose agencije.

Također je pozvao Evropu “da ne zaboravi muškarce i žene koji streme ka boljoj budućnosti, sve brojnije migrante i izbjeglice, uključujuci mnogobrojnu djecu, koji bježe od rata, gladi, siromaštva i socijalne nepravde”, prenosi AP.

Kanalisati uskršnju nadu

Papa je danas predvodio Uskršnju misu na trgu Svetog Petra, uz prisustvo desetina hiljada vernika, dok su u Vatikanu na snazi jake mjere sigurnosti.

U svojoj tradicionalnoj poruci “Urbi et orbi” koju dvaput godišnje upućuje “gradu i svijetu”, on je govorio o nasilju, nepravdi i prijetnjama po mir u mnogim dijelovima svijeta.

Tom prilikom je podsjetio na nedavne napade u Belgiji, kao i u Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, Obali Slonovače i Iraku.

papa

Papa se provozao u papamobilu nakon uskršnje mise

– Oružjem ljubavi, Bog je porazio sebičnost i smrt – rekao je poglavar 1,2 milijarde rimokatolika sa istog balkona na kojem se prvi put obratio svijetu kada je izabran 13. marta 2013.

Također je pozvao narod da kanališe uskršnju nadu kako bi se porazilo “zlo koje je, izgleda, prevladalo u životu mnogih ljudi”.

Sigurnost na visokom nivou

Papa je u svom govoru izrazio i nadu da će se pregovorima naći rješenje za sukob u Siriji kako bi se okončalo “žalosno uništavanje, ubijanje, kršenje humanitarnog prava i razbijanje građanske sloge”.

Papa je pozvao i na dijalog između Izraelaca i Palestinaca i rješavanje sukoba i političkih tenzija u Jemenu, Iraku, Libiji, Burundiju, Mozambiku, DR Kongu, Južnom Sudanu i Ukrajini.

Sigurnost je u Vatikanu veoma jaka, pri čemu policija provjerava torbe i rance turistima, hodočasnicima, Rimljanima i novinarima koji su hrlili ka trgu na kojem vrhovni poglavar Rimokatoličke crvke u podne tradicionalno blagosilja vernike i govori o situaciji u svijetu.

Godinama su islamistički ekstremisti na društvenim mrežama navodili kao potencijalne mete Vatikan i Rim, gdje se nalazi sjedište Rimokatoličke crkve, podsjeća američka agencija.

Autor: Agencije

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close