Papa franjo naredio hapšenje nuncija pedofila: Dječake je na orgijama tjerao da masturbiraju u tangama

Hapšenje u Vatikanu, bez presedana: odlukom pape Franje uhapšen je Józef Wesolowski (66), od 2008. apostolski nuncij u Dominikanskoj Republici. Wesolowskoga je lani prijavio kardinal Nicolás de Jesús López Rodríguez (76), nadbiskup u Santo Domingu, pa ga je Papa u septembru opozvao s dužnosti.

Federico Lombardi, voditelj Ureda za novinstvo Svete Stolice, potvrdio je: „Inicijativa sudskih organa Države Vatikanskoga Grada slijedi htijenje, koje izrazio Papa, da se tako težak i delikatan slučaj razriješi bez otezanja, uz prikladnu i nužnu strogost, uz puno preuzimanje odgovornosti organa Svete Stolice”.

Wesolowski je uhapšen u utorak poslije 17 sati po odluci promotora pravde (faktički: javnog tužioca) Države Vatikanskoga Grada, jer je optužen da je bio serijski pedofil. Dnevnik El Nuevo Diario u Santo Domingu objavio je da je nuncijeva „slabost” bila poznata, da je svaku večer odlazio do spomenika fra Antónu de Montesinosu, gdje je zona prostituiranja mladih muškaraca, od kojih su neki „jedva navršili 8 godina”, te da im je „plaćao 100-500 pesosa za oralni seks” (1,50-7 eura). Istoj novinarki su svjedoci tvrdili da je nuncij organizirao orgije s dečkima, da je one iole starije velikodušno ustupao drugim svećenicima, a da je za se zadržavao dečkiće između 8 i 12 godina, koje je tjerao da se obuku u tange i da masturbiraju pred njim.

Vatikan je u januaru odbio izručiti Poljskoj tada još nadbiskupa Wesolowskoga navodeći da je on vatikanski državljanin, a Vatikan ne izručuje svoje državljane.

Već su stizale i teške kritike na račun Svete Stolice što ga ne izručuje, začinjene ocjenama da je licemjerno osuđivati pedofiliju a štititi pedofila. U pitanje je dovođena i vjerodostojnost samog Pape u pitanju koje je ozbiljno narušilo ugled Katoličke crkve u nekim zemljama.

Papa Franjo je, kako zapravo potvrđuje Lombardi, presjekao čvor i zahtijevao od promotora pravde sudsku akciju protiv Wesolowskoga.

U međuvremenu je protiv njega pokrenut kanonski postupak pred Kongregacijom za nauk vjere, koja mu je u junu oduzela i biskupski i svećenički čin zbog nedostojnosti. Ta je presuda donesena tek u prvom stupnju, ali malo je vjerojatno da neće biti potvrđena i u drugome.

Protiv Wesolowskoga je pred crkvenim kanonskim sudom svjedočio đakon koji mu je pribavljao djecu, te još četiri osobe.

Uz Wesolowskoga je u Dominikanskoj Republici optužen i o. Wojciech Gil, poljski državljanin, koji je bio župnik u Juancalitu. Po tvrdnjama dominikanskih istražitelja, Gil i Wesolowski su snimali svoje orgije s dječacima u sirotištu u gradu Juancalitu, piše Jutarnji list.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close