Papa Franjo je imao djevojku, voli nogomet i pleše tango

Ko je Jorge Mario Bergoglio koji je jučer izabran za poglavara katoličke crkve

(Fena)

Papa Franjo zaredio se tek u 33. godini života. Do tada je vodio tipičan mladenački život, imao je djevojku, obožavao je nogomet, a posebnu strast gajio je prema tangu.

Novinarka italijanske agencija ANSA upoznala je papu Franju još 2001. godine te je očarana njegovim stavovima i osobnošću odlučila s njime napraviti poduži intervju imena ‘Isusovac’ u kojem se, tada 64-godišnji kardinal Jorge Mario Bertoglio, prisjetio svoje mladosti, ali je i dao viziju Crkve kakva treba biti po njegovom mišljenju.

– Intervju je, zapravo, bio duljine jedne knjige, a na njega smo se odlučili jer, kada je došao za kardinala Buenos Airesa svi su bili očarani njegovom osobnošću i stavovima, rekla je novinarka Francesca Ambroghetti.

Iako se isprva nerado odlučio na istup u medijima, papa Franjo, ipak je pristao na intervju u kojem je govorio o Crkvi, ali i o svemu što ga zanima izvan nje.

– Bergoglio nije samo velik čovjek koji je vrlo aktivan u zajednici i pomaže siromašnima, nego je i čovjek koji gaji mnoge strasti prema stvarima nevezanima za Crkvu, dodaje Ambroghetti. Voli nogomet, a u mladosti je imao i djevojku s kojom je obožavao plesati tango.

– Tada sam osjetio poziv, rekao je u tom intervjuu papa Franjo opisavši kako je vjera prevagnula da se u 33. godini života zaredi za isusovca.

Odlazak Benedikta XVI novi papa smatra revolucionarnim potezom kojim je okrenuo stranicu nakon 600 godina.

U svojoj zemlji slavljen je zbog skromnosti, odbio je živjeti u skupocjenjoj biskupskoj rezidenciji, a najčešće je putovao javnim prijevozom. Argentinci ga smatraju herojem siromašnih, a u javnim istupima rijetko kad štedi političare.

 

Papa Franjo nije poseban samo po tome što je prvi s takvim imenom i prvi Južnoamerikanac na toj dužnosti, nego ima i samo jedno plućno krilo, piše, između ostalog i časopis The Time.

Papi je u mladosti odstranjeno plućno krilo vjerovatno zbog neke teže infekcije. U to doba, danas uobičajeno liječenje antibioticima nije bilo svima dostupno i kako bi se pacijenti zaštitili od daljnjeg širenja infekcije liječnici su odstranjivali dio pluća.

Srećom, piše Time, gubitak jednog plućnog krila ne kompromitira zdravlje. Jedina briga koju papa Franjo ima, i imat će je i dalje, jest manja respiratorna rezerva od nekoga s oba plućna krila. To znači da ima nešto veći rizik od posljedica gripe ili upale pluća. Međutim, činjenica da je 76-godišnji kardinal Bergoglio imao relativno zdrav život pokazuje da jedno plućno krilo manje nije ugrozilo njegovu mogućnost da živi pun i aktivan život.

Sve dok se Papa bude čuvao infekcija, odnosno vakcinisao se protiv pneumonije i gripe svake godine, nema razloga vjerovati da će zdravlje 266. poglavara Katoličke crkve biti ikakav problem.

 

Diljem svijeta pozdravljen izbor novog pape

 

Diljem svijeta, a posebno u zemljama u razvoju, pozdravljen je izbor argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglia za novog poglavara Katoličke crkve.

Njegov izbor izazvao je oduševljenje u Argentini.

Predsjednica države Cristine Kirchner zaželjela je da Franjin pontifikat bude plodan za “pravdu, jednakost i mir u svijetu”.

Argentinci su slaveći neočekivan izbor njihovog sunarodnjaka pohrlili u srijedu u crkve. Neki su u suzama molili da 67-godišnji isusovac osnaži vjeru u Vatikan nakon niza skandala, a jedna je žena na ulicama središta Buenos Airesa uzvikivala “Ovo je blagoslov za Argentinu”.

U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, društvena mreža Twitter zatrpana je frazom “Ponovno Božja ruka”, što je referenca na čuveni i kontroverzni gol Diega Maradone, jednog od najpoznatijih argentinskih sinova, na svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleza.

Njegov izbor pozdravila je i brazilska predsjednica Dilma Rouseff, kazavši da ga Brazilci očekuju na Svjetskom danu mladih u julu u Riju. “Čestitam papi Franji, Katoličkoj crkvi i narodu Argentine”, poručila je brazilska predsjednica.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao je da se raduje budućoj suradnji UN-a i Svete Stolice pod vodstvom pape Franje. “Mi dijelimo mnoge ciljeve – promociju mira, socijalnu pravdu i ljudska prava, borbu protiv siromaštva i gladi”, kazao je glavni tajnik, dodavši kako je siguran da će Franjo nastaviti graditi međuvjerski dijalog na naslijeđu njegova prethodnika Benedikta XVI, prenosi Hina.

VEZANI TEKST Argentinac Jorge Mario Bergoglio je novi papa Franjo

 

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je izbor novog pape Franje u srijedu, ocijenivši da izbor argentinskog kardinala Jorgea Bergoglia govori o vitalnosti Južne Amerike koja postoje sve važnija. Obama je novog papu nazvao “zaštitnikom siromašnih i najranjivih među nama”.

Čelnici triju evropskih institucija uputili su srijedu čestitku argentinskom kardinalu Jorgeu Mariju Bergogliju na izboru za novog papu Franju I. “U ime Evropske unije, upućujemo iskrene čestitke na vašem izboru. Želimo vam dug i blagoslovljen pontifikat, koji će omogućiti vašoj Svetosti i Katoličkoj crkvi da brani i promiče temeljne vrijednosti mira, solidarnosti i ljudskog dostojanstva”, kaže se u zajedničkoj čestitci koju su novoizabranom papi Franji uputili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Odvojeno mu je čestitao i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

Francuski predsjednik Francois Hollande u čestitki je zajamčio da će Francuska “zemlja historijsko vjerna načelima slobode, bratstva i jednakosti nastaviti plodan dijalog kakav je uvijek imala sa Svetom Stolicom”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, kći protestantskog pastora, iskazala je radost zbog kršćana u Južnoj Americi što je prvi put jedan od njih pozvan da vodi Katoličku crkvu i kazala kako mnogi očekuju da će biti usmjeren ne samo prema vjeri, nego i prema miru i pravdi u svijetu.

Britanski premijer David Cameron nazvao je Franjin izbor sjajnim danom za 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Duhovni poglavar Anglikanske crkve canterburyjski nadbiskup Justin Welby zaželio je Franji svako dobro u ogromnoj odgovornosti koju je preuzeo u ime rimokatolika u svijetu. “Radujem se susretu s njim i zajedničkom radu na nadogradnji onoga što su nam naši prethodnici ostavili u naslijeđe”, kazao je Welby.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je papu Franju da posjeti Betlehem, mjesto Isusova rođenja.

Predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder čestitao je papi Franji na izboru za poglavara Katoličke crkve, neposredno nakon izbora u srijedu navečer. Lauder je pohvalio novoga papu kao “iskusnoga čovjeka, nekoga tko je poznat po svojoj otvorenosti… čovjeka dijaloga, čovjeka koji je spreman graditi mostove s drugim vjerama”.

Redovnici u samostanu svetoga Franje u Assisiju presretni su time što je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio odlukom da se nazove Franjo postao prvi papa u historiji s tim imenom.

 

Papa Franjo u rimskoj bazilici

 

ovi papa Franjo stigao je jutros u rimsku baziliku Sveta-Marija na molitvu, što je njegovo prvo pojavljivanje dan nakon izbora.

Papa je stigao u pratnji, između ostalih, Georga Gansweina, tajnika njegovog prethodnika Benedikta XVI, koji je također i župan biskupske kuće. Grupa od desetak osoba, uglavnom novinara i fotoreportera ga je dočekala po dolasku, javlja AFP.

Papa Franjo I: 13 osnovnih činjenica o novom Papi

(Guardian)

Šta znamo o Papi Franji I?

– Voli se voziti autobusom.

– Više od 50 godina živi sa jednim zdravim plućnim krilom. Drugo mu je odstranjeno još kada je bio mladić zbog infekcije.

– Otac mu je Talijan, radnik na željeznici.

– Išao je u školu za apotekare.

– On je prvi papa koji nije iz Evrope u novije doba.

– Tvrdi da je usvajanje djece od strane homoseksualnih osoba diskriminacija protiv djece, ali vjeruje da kondomi “mogu biti dozvoljeni” kako bi se spriječile infekcije.

– 2001. godine prao je i ljubio stopala oboljelih od Aids-a u stacionaru.

– Tečno govori talijanski, španski i njemački.

– Do sada je živio u malom stanu, odbijajući da živi u formalnoj rezidenciji za biskupe.

– Poručio je Argetincima da ne putuju u Rim da slave ako on bude izabran, već da daju taj novac siromašnima.

– Vjeruje se da je bio drugi izbor na posljednjem biranju pape 2005. godine.

– Koautor je knjige na španskom jeziku pod naslovom Sobre el Cielo y la Tierra (O Raju i Zemlji). Knjiga se može kupiti na Kindle-u.

– Iako je konzervativan kada je u pitanju crkvena doktrina, kritikuje sveštenike koji odbijaju da krste djecu samohranih majki.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close