-TopSLIDEKultura

Papa Franjo apelovao na mir u novogodišnjoj poruci

Papa Franjo ponovo se pojavio u javnosti u petak nakon što su ga bolovi od hroničnog išijasa prinudili da propusti crkvene novogodišnje službe, i nije pomenuo bolest dok je upućivao tradicionalni apel za mirom u svijetu.Papa nije bio u stanju da prisustvuje službi u četvrtak i ponovo u petak ujutru zbog išijasa – relativno čestog problema koji izaziva bol išijalgijskog živca duž donjeg dijela leđa i nogu. 

Vjeruje se da je to prvi put da je Franjo, otkako je postao papa u 2013. i koji će navršiti 84 godine u ovom mjesecu, spriječen zdravstvenim razlozima da predvodi veliki papinski događaj.On, ipak, nije pokazivao nikakve znake nelagode dok je održao podnevno obraćanje i molitvu, stojeći u holu biblioteke vatikanske Apostolske palate. 

– Današnjim životom vladaju rat, neprijateljstvo, umnogome stvari koje su destruktivne – izjavio je Franjo, dodajući da je kriza koronavirusa pokazala značaj diobe bremena.- Bolna dešavanja koja su obilježila put čovječanstva u prošloj godini, posebno pandemija, uče nas koliko je neophodno uzeti u obzir probleme drugih i dijeliti njihove brige – kazao je. 

Podnevnu molitvu Papa obično daje s prozora zgrade koja se nalazi na Trgu Svetog Petra, ali je prebačena u unutrašnjost kako bi se spriječilo okupljanje bilo kakve mase i limitiralo bi se širenje COVID-19.Franjo je posebno istaknuo zabrinutost dešavanjima u Jemenu, koji je zahvaćen šestogodišnjim nasiljem koje je suprotstavilo koaliciju pod saudijskim vodstvom proiranskom pokretu Houthi. Najmanje 22 osobe ubijene u napadu na aerodrom u Adenu u srijedu, koji je izazvao novi krug koalicijskih zračnih udara. 

– Izražavam tugu i zabrinutost novom eskalacijom nasilja u Jemenu, koje izaziva brojne nevine žrtve. Dajte da razmislimo o djeci Jemena, bez lijekova i u riziku od gladi – izjavio je Franjo, prenosi Reuters.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close