Papa Franjo: Abortus je užasan

Papa Franju, koga su konzervativci u katoličkoj crkvi optužili da se ne izjašnjava dovoljno oštro protiv abortusa, danas je izjavio da je takva praksa “užasna”, prenosi Tanjug.

Papa je iznio do sada najoštriju ocijenu abortusa u godišnjem obraćanju diplomatama u Vatikanu, govoru o krizama u svijetu poznatom pod nazivom “Stanje svijeta”.

“Užasno je i pomisliti da postoje djeca, žrtve abortusa, koja nikada neće vidjeti svjetlost dana”, rekao je on u dijelu govora o pravima djece širom svijeta.

Papa Franja je kritikovao abortus kao dokaz “kulture bacanja” koja odbacuje ljude kao i hranu.

“Na žalost, ne baca se samo hrana i potrošna roba, već često i sama ljudska bića koja se odbacuju kao bespotrebna”, rekao je on.

Od kada je izabran za papu u martu prošle godine, on nije pokazivao znake promjene stava crkve prema abortusu, ali nije toliko oštro niti često govorio protiv abortusa kao njegovi prethodnici Benedikt XVI i pokojni Jovan Pavle II.

Njih dvojica su često govorili protiv abortusa koji crkva izjednačava sa smrću, navodi Reuters.

Konzervativci unutar crkve su bili šokirani kada je Franja u intervjuu italijanskom jezuitskom magazinu “Ćivilta katolika” izjavio da crkva treba da se riješi “opsesije” da drži pridike o abortusu, kontracepciji i homoseksualnosti.

Njegov stav “milosrđe umjesto osude” dezorijentisao je konzervativne katolike, prevashodno u bogatim zemljama poput SAD, gdje je katolička crkva podjeljena oko nekih pitanja kao što je abortus.

Biskup Tomas Džej Tobin iz Providensa prošle godine je u ime mnogih konzervativnih katolika rekao da je razočaran time što se papa nije direktnije bavio “zlom abortusa”.

Na veb sajtovima konzervativnih katolika papa je proteklih mjeseci kritikovan zbog, kako oni tvrde, ćutanja o pitanju abortusa.

Papa je u govoru, takođe, tražio da se više poštuju imigranti i kritikovao je progon hrišćana u Aziji, Africi i na Bliskom istoku.

On je kazao da Italija treba da uradi više za imigrante i da velikodušno “prihvati najslabije i najnezaštićenije”.

Hiljade ljudi svake godine krenu na rizičan put preko Mediterana u rizičnim brodovima u pravcu Italije i drugih zemalja EU, a stotine njih strada u tom pokušaju.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close