-TopSLIDEBiHKolumnePolitika

Palmerova neutralnost je upitna: Beogradski zet godinama je izučavao sukob islama i pravoslavlja, može li se tražiti njegovo IZUZEĆE?

PALMEROVA NEUTRALNOST JE UPITNA: Beogradski zet godinama je izučavao sukob islama i pravoslavlja, može li se tražiti njegovo IZUZEĆE?

Palmer je još od početka 90-ih učio srpski i vrlo je vičan srpskoj kulturi.

Poznata bh. novinarka Envera Selimović konstatirala je da Matthew Palmer teško da može biti neutralan te da to situaciju u BiH promatra beogradskim naočalama koje nosi skoro 30 godina.

Novinarka koja je dobro upoznata kako funkcionira američka administracija s obzirom da je izvještavala iz New Yorka i Washingtona, na Facebooku se upitala može li se tražiti izuzeće visokog zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a koji je prethodnih dana imao brojne susrete s bh. političarima.

Beogradski zet

Njegovu 30-godišnju karijeru, kako navodi Selimović, htio to ili ne, obilježilo je iskustvo iz Beograda, odnosno činjenica da ga se, makar i neformalno, smatra ‘specijalistom za islam&ortodox societies’, odnosno zemlje uz koje se neizostavno pominju postomansko naslijeđe i “sukob” islama i pravoslavlja.

Pritom je, podsjeća ona i beogradski zet. Oženjen je Danicom Damjanović, doktoricom iz Beograda, s kojom ima dvoje djece.

“Palmer stoga – što svjesno, što nesvjesno, situaciju u BiH promatra beogradskim ‘naočalama’. Nosi ih skoro 30 godina, ne samo profesionalno nego i lično”, navela je Selimović.

U ovome, dodaje ona, nema ama baš niti jedne sporne stvari kada bi on bio tek pisac, što jeste, ili kada bi se bavio dalekim istokom, što i jeste.

“Kada. pak, rješava probleme koji su i dirigirani iz ‘njegovog’ Beograda, teško je biti objektivan. Jesam li ja jedina koja to tek sada otkriva i traži da se ukine BG vizura?”, upitala se ona.

Učio srpski, vičan srpskoj kulturi

Podsjeća da je glavnina službovanja Matthewa Palmera bila je vezana za Beograd. Bio je zadužen za BiH. O Kosovu odlučivao u Rambujeu.

Navodi da je Palmer još od početka 90-ih učio srpski i vrlo je vičan srpskoj kulturi.

“Zahvalan je, kako je izjavio, pravoslavnom svešteniku u New Yorku. Učio je i grčki. Nije smatrao da treba turski da bi razumio odnose na Kipru. I da je od kamena, teško da Palmer, može biti neutralan. Čak i kada misli da jeste. Čak i da se trudi. Već 30 godina on misli na stanovit način, to je moralo postati dio njegovog ‘habitusa’, ma koliko se branio ili pokušavao biti objektivan i neutralan”, navela je Selimović, priloživši i izvod iz njegove biografije.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close