-TopSLIDEBiHPolitikaRegionSvijet

Palmer: Nismo ovdje da osiguramo konkretno rješenje ili da zagovaramo jedan put

Američki diplomata zadužen za reformu Izbornog zakona Matthew Palmer i predstavnica Evropske unije Angelina Eichhorst obratili su se medijima nakon što su jučer i danas obavili niz razgovora sa bh. političarima o izmjenama Izbornog zakona. Oni su potvrdili da se razgovori nastavljaju sa političkim liderima.

“Sve su ovo zahtjevne zadaće i u cijelosti smo spremni za ono što je pred nama. Trenutno imamo veliku odgovornost ali i hitnost potrebe djelovanja. Imali smo priliku da se susretnemo s liderima, građanima i drugima”, navela je Eichhorst.

Dodala je da su imali cijeli niz sastanaka i da su pokušavali naći način kao objediniti neke ideje, prijedloge i sugestije i staviti ih u jedan okvir oko kojeg bi mogli započeti pregovore.

“Radimo korak po korak na transparentan i inkluzivan način. Želimo osigurati da su svi uključeni u proces. Razgovori se nastavljaju, vratit ćemo se zadatku. Suština svega je jačanje institucija na nivou BiH i Federacije BiH”, naglasila je te kasnije pojasnila da je mislila i na institucije RS-a. 

Naznačila je da građani moraju imati povjerenje da institucije rade na dobrobit građana.

“Vjerujem da većina građana želi da ova zemlja postane članica EU. Ohrabreni smo porukama koje smo čuli od svih sagovornika”, navela je.

Ponovila je podršku Evropske unije BiH kao “jedinstvenoj, suverenoj i cjelovitoj zemlji”.

Ona nije željela iznositi detalje o konkretnim prijedlozima izmjena Izbornog zakona koji su bili na stolu ovih dana niti o modelima o kojima oprečno govore politički lideri. 

Palmer je također iskazao podršku SAD teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. 

“Mi vrlo pažljivo pratimo povećanje tenzija proteklih sedmica i aktivnostima koje su dovele do tih tenzija. Radimo sve što možemo da situacija deeskalira, da vratimo osjećaj mira, da vratimo osjećaj da postoji put ka mirnoj, prosperitetnijoj i stabilnijoj budućnosti. I dalje smo psovećeni putu BiH ka EU”, kazao je Palmer. 

On je kazao da je moguće rješavati presude Evropskog suda na način koji je u skladu sa ustavnom mantrom BiH. 

“Nismo ovdje da osiguramo neko konkretno rješenje ili da zagovaramo jedan put, mi smo angažovani u tim razgovorima. U ovom trenutku radimo na tome da odredimo parametre za moguće rješenje koji će omogućiti za političke aktere da se sami angažuju u pregovorima kroz koje mogu doći do dogovora koji mogu svi pdoržati”, kazao je Palmer.  

On je najavio nastavak razgovora sa političkim strankama kako bi se našao prihvatljiv put. 

“Možete računati na SAD i EU kao savezniek”, kazao je Palmer. 

Kazao je da izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava iziskuje promjene Ustava BiH. 

Na pitanje o sankcijama i šta je crvena linija za upotrebu sankcija, Eichhorst je kazala da se radi na “procesu gdje bi se mirnim sredstvima došlo do rješenja.”

“Kroz dijalog, kroz pregovore, sjedite za stolom i da prevaziđete svoje razlike. Mislim da je krajnji trenutak da izabrani dužnosnici prihvate odgovornost i razgovaraju jedni s drugima i to je možda bila ključna poruka. Vidim da mnogi žive u strahu u BiH i imamo odgovornost da te strahove eliminišemo i da ova zemlja ima jednu svijetlu budućnost i to smo prenijeli liderima”, kazala je Eichhorst.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close