logo
bios

Pad izvoza nagovještava usporavanje bh. ekonomskog rasta

Objavljeno prije 1 godina . u uto, maj 14th, 2019

Zbog sporijeg ekonomskog rasta ključnih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, rast izvoza roba u ovoj godini neće biti na nivou prethodnih godina čime se očekuje blago usporavanje bh. ekonomskog rasta, rečeno je danas na konfrenciji za medije Vanjskotrgovinske komore BiH na kojoj su prezentirani osnovni pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene u prvom kvartalu 2019. godine. 

BiH je u prvom kvartalu 2019. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 2.854.712.000 KM, te je ostvareno smanjenje izvoza od 0,47 posto u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz je iznosio 4.699.988.000 KM, što je za 4,47 posto više u odnosu na isti period prošle godine. 

Ovakve promjene rezultirale su pokrivenošću uvoza izvozom od 60,7 posto što je manje za 4,73 posto u odnosu na prvi kvartal 2018. 

“Ovakve stope rasta izvoza i uvoza nisu dovoljne za eknomski razvoj BiH kojim bi bile otklonjena stagnacija, odnosno zaostajanje u odnosu na evropske zemlje”, rekao je Nihad Bajramović, generalni sekretar VTK-a BiH 

Dodao je kako je neophodno povećati investicije koje su uslovljene provedbama reformi u BiH, vladavinom prava i dobrim upravljanjem u skladu sa standarima EU, ali i političkom stabilnošću. 

Belma Hasić, iz Sektora za makroekonomski sistem VTK-a BiH, kazala je da su se prvi znakovi usporavanja kroz smanjenje izvoza roba i robnoindustrijske prozivodnje osjetili u posljednja dva kvartala 2018., što se nastavlja i u tekućoj godini. 

-Pad izvoza uzrokovan je usporavanjem ekonomija naših glavnih trgovinskih partnera te smanjenju izvoza na područje Kosova, Turske i tako dalje. Uzročnik visokog deficita u vanjskotrgovinskoj bilanci je upravo struktura proizvoda kojim trgujemo, obzirom da se izvoze proizvodi niže dodatne vrijednosti, dok struktura uvoza pokazuje da uvozimo proizvode s višom dodanom vrijednošću”, rekla je Hasić. 

Dodala je kako porast izvoza izražen jednocifrenim procentima ostvaren sa najznačajnijim partnerima, osim sa Republikom Hrvatskom (nešto više od deset posto) i Austrijom (11 posto). Pad izvoza u dvocifrenim stopama rasta je registrovan u trgovini sa Poljskom, Češkom, Slovenijom, Rumunijom… 
Pad izvoza od više od 21 posto zabilježen je u trgovini sa Turskom, više od 85 posto u trgovini sa Kosovom, 26 posto u trgovini sa Kinom… 

Hrvatska je prvi partner po obimu razmjene od zemalja Evropske unije, a za tri mjeseca ove godine ukupan izvoz u ovu zemlju iznosio je oko 373 miliona KM, od čega je najviše izvezeno električne energije i to 76,02 miliona KM. 

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner iz CEFTA regiona po obimu razmjene je Srbija. 
Na tržište Srbije u prvom kvartalu izvezena je roba u vrijednosti od oko 315 miliona KM, što je za 7,35 posto više u odnosu na prošlu godinu.

indikator.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh