Kultura

Pablo Ruiz Pikaso

Goišnjica rođenja najvećeg svjetskog slikara

Pablo Ruiz Pikaso rođen je  25. oktobar 1881. u Malagu (grad u Spaniji), bio je svestrani španski umjetnik, jedan od najvećih slikara, crtača  i grafičara 20. stoljeća. Umro je 8. aprila 1973. godine.

Pablo Pikaso je bio sin Hozea Ruiza Blanka, profesora crtanja, i Marije Pikaso Lopez. Njegovo neuobičajeno interesovanje za crtež je počeo vrlo rano, negdje u 11 godini, kada je postao učenik svog oca u Korunji, gde se porodica premjestila 1891. godine. Od tog momenta njegov talenat i interesovanje za eksperimentisanje i razvijanje sopstvenog likovnog izraza, pomaže mu da vrlo brzo prevaziđe umjetničke sposobnosti svoga oca. U Korunji, Pikasov otac je odlučio da podredi svoje umjetničke ambicije sinu, dovodeći mu modele i podržavajući ga u ostvarenju njegove prve izložbe kada je imao samo 13 godina.

Porodica Ruiz-Pikaso se seli u Barselonu  1895. godine i Pablo se upisuje u  lokalnu umjetničku akademiju, gde je njegovo otac već dobio posao kao profesor crtanja. Svi u porodici su se složili da Pablo može da postane akademski slikar, a 1897 godine, njegova slava u Španiji se proširila, pošto je te godine njegova slika Nauka i milosrđe za koju je njegov otac bio model doktora, dobila počasnu nagradu u Madridu na izložbi Kraljevske akademije San Fernando.

Španski glavni grad je bio očigledno sljedeća stanica za mladog umjetnika, gdje bi mogao da stekne priznanje i ispuni očekivanja svojih roditelja. Pablo Ruiz odlazi za Madrid i upisuje se u Kraljevsku akademiju San Fernando, jeseni 1897. godine. Paralelno sa slikarstvom Pikaso se posvećivao i skulpturi, prije svega u godinama oko 1907. kada je stvarao pod uticajem kubizma, zatim oko 1930. godine i u drugim razdobljima njegovog stvaranja.

Pikaso je napravio preko 6000 slika, skulptura i crteža. Njegove slike danas vrijede milione.

Pikasova umjetnost dijeli se u nekoliko razdoblja a to su: Plavo razdoblje, Ružičasto razdoblje, Afričko doba, Analitički kubizam, Sintetički kubizam, Klasicizam i narealizam, Pozno djelo

Neka od poznatih Pikasovih poznatih jela su: Djete sa golubicom u rukama, Portret Ambroaza Volara, Žena sa gitarom,  Mrtva priroda sa lulom, Violina, Stari gitarista…

Ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Otac je četvoro djece. Posljednje djete, Palomu, dobio je u svojoj 68. godini.

Umro je 8. aprila 1973. kada mu je otkazalo srce za vrijeme napada gripa.

Pripremio: Muhamed Ganija

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close