Kultura življenjaLifestyleVisoko

P ark „Ravne 2“ postao bogatiji za 16 bista istaknutih pjesnika, književnika i naučnika sa naših prostora

Sezona u Bosanskoj dolini piramida već uveliko traje, a Arheološko – turističko – sportski park „Ravne 2“ je postao svojevrsna kulturna, sportska, muzička i edukativna oaza ovog dijela Europe. Pored pobrojanog, park „Ravne 2“ je sigurno najveća galerija umjetnina na otvorenom.
U subotu, 15.juna 2024.godine u parku „Ravne 2“ je otvorena još jedna genijalna instalacija, tačnije park je postao bogatiji za još 16 bisti, ovoga puta istaknutih književnika, pjesnika i naučnika sa ovih prostora. Svoje mjesto u najljepšem parku na ovim prostorima pronašli su književnici France Prešeren, Ivo Andrić, Miroslav Krleža, Tin Ujević, Meša Selimović, Desanka Maksimović, Mak Dizdar i Aleksa Šantić. Pored njih tu su i biste intelektualaca sa ovih prostora, nobelovaca Vladimira Preloga i Lavoslava Ružičke, kao i Milutina Milankovića, Ruđera Boškovića, Mihajla Pupina, Murisa Osmanagića, Mileve Ajnštajn-Marić i Jožefa Štefana.
U prigodnom programu koji je upriličen ovim povodom pročitana su imena istaknutih osoba koje od danas krase park „Ravne 2“, ali i njihove bogate biografije. Gostima se obratio osnivač Fondacije dr. Semir Osmanagić, kao i autori nove instalacije u parku, profesori s Odsjeka kiparstva Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, koji su imali priliku prenijeti svoja iskustva prilikom izrade ovih bisti. Dr. Osmanagić se zahvalio autorima, najavivši i nove projekte u parku, kao i „dolazak“ Batona i Kulina bana u najljepši park na ovim prostorima. Među prisutnim gostima je bio i zamjenik ambasadora Slovenije u našoj zemlji dr. Zvone Žigon.
– Danas smo imali još jednu lijepu svečanost u najljepšem parku Europe. Otvorili smo instalaciju u sklopu koje se nalazi 16 bisti naših istaknutih pjesnika, književnika i naučnika. Time pokazujemo da ovi naši prostori nisu samo predmet jeftine radne snage i sirovina, već da smo dali veliki doprinos umjetnosti, pisanoj riječi i fundamentalnim naukama. – kazao je u uvodnom obraćanju dr. Semir Osmanagić.
Instalacija se nalazi pored još jedne genijalne instalacije u parku, koja je posvećena najvećim svjetskim pjesnicima ljubavne poezije, a čiji autori su također profesori s Odsjeka kiparstva Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Kratki prilog sa svečanosti pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=n9jtzQvL5vQ
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close