Oživljavanje Ekonomsko-socijalnog vijeća

U augustu 2011. godine je formirano, ali nikada nije profunkcionisalo Ekonomsko-socijalno vijeće ZDK . Sporazum o ustrojstvu Vijeća potpisali su tada premijer ZDK Fikret Plevljak, Rasim Salčinović iz Grupacije poslodavaca ZDK, i Mirnes Isaković povjerenik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH – ZDK. Za predsjednika vijeća imenovan je Faruk Babić, direktor preduzeća „Termomatik“ d.o.o. Zenica.

Gotovo pune dvije godine trajalo je mirovanje ovog važnog tijela čija je funkcija sadržana u naslovu – bavljenje ekonomskim i socijalnim temama te omogućavanje partnerskih odnosa Vlade, poslodavaca i radnika, kako bi se zajednički dolazilo do kvalitetnih rješenja za mnogobrojne ekonomske i socijalne probleme koji su u aktuelnom vremenu posebno izraženi.

Dogovor predsjednika ESV-a Faruka Babića sa aktuelnim premijerom Munibom Husejnagićem oko oživljavanja ovog tijela uz uslov da se ESV-u obezbijede minimalni uslovi za rad u Kantonu okončaće praksu nerada Vijeć i marginalizaciju njegove važne funkcije.

U najskorije vrijeme, najavio je premijer, biće obezbijeđena prostorija za rad ESV-a , a kroz kantonalne službe će se nastojati ostvariti najčvršća konekcija sa članovima ovog tijela koje po postavkama ESV-a treba da bude „desna ruka i državi i narodu“.

Već do kraja jula trebalo bi očekivati prvu radnu sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK.

www.magazinplus.eu – Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close