Genjac: Prijedlog izmjena i dopuna zakona o sukobu interasa štetan za bošnjački narod

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH razmatra po hitnom postupku.

Nakon toga je delegat Halid Genjac kazao da većina iz Kluba Bošnjaka proglašava prijedog ovog zakona štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

Genjac je, obrazlažući ovakav stav, kazao da je Vijeće ministara BiH usvojilo i u Parlamentarnu skupštinu uputilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Po njegovim riječima, iako nisu ispunjeni uvjeti iz Poslovnika Doma naroda u smislu stepena hitnosti i jednostavnosti zakona, Vijeće ministara zahtijeva da se navedeni zakon razmatra po hitnom postupku.

Pojasnio je da razmatranje zakona po hitnom postupku podrazumijeva zakone kako su predloženi, bez mogućnosti bilo kakve izmjene njegovog sadržaja u parlamentarnoj proceduri.

-Prijedlog zakona predviđa uspostavljanje komisije za odlučivanje o sukobu interesa i koja bi umjesto Centralne izborne komisije odlučivala o sukobu interesa i sankcijama. S predloženim načinom odlučivanja i sastavom komisije u kojem su dvije trećine članovi poslanici i delegati nije moguće postići neophodni stepen neovisnosti i efikasnosti u njenom radu – kazao je Genjac.

Dodao je da bi takva komisija bila podložna političkim uticajima i ucjenama koje bi onemogućavali donošenje nepohodnih odluka o stručno-pravnim pitanjima iz oblasti sprečavanja sukoba interesa.

-Osim toga, prijedlog zakona eliminira pravo na žalbu protiv odluka komisije, što je u suprotnosti s pravnim sistemom. Jasno je da bi usvajanje prijedloga zakona s navedenim nedostacima onemogućilo sprečavanje sukoba interesa u institucijama vlasti BiH i uništilo dostignute standarde u ovoj oblasti koja je od suštinskog značaja za borbu protiv korupcije u BiH. Zbog toga bi usvajanje navedenog prijedloga zakona bilo štetno za sve građane u BiH pa time i štetno za vitalni interes bošnjačkog naroda – kazao je Genjac.

Genjac je nakon što je pročitao obrazloženje kazao da su u potpisu delegati Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović i on.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close