logo
bios

Ovog vikenda u Zenici jedan od najvećih turnira u košarci za omladince

Objavljeno prije 2 godine . u čet, avg 23rd, 2018

Učestvuje preko 600 učesnika iz šest zemalja

Dvadeseto jubilarno izdanje košarkaškog turnira za mlade “Kengur kup” okupit će ovog vikenda u Zenici više od 600 učesnika iz pet zemalja regije: Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije i BiH, od čega je oko 550 igrača i igračica starosti od 11 do 18 godina.

Tokom trodnevnog turnira, koji počinje sutra bit će odigrana 81 utakmica u šest kategorija, od čega četiri u kategorije dječaka (pretpioniri, pioniri, kadeti i juniori) te dvije u kategoriji djevojčica (pionirke i kadetkinje).

Najviše klubova je iz BiH – 11, koji će se predstaviti s 27, od ukupno 50 ekipa, koliko će ih igrati u svih šest kategorija.

“Nikada nisam imao veću tremu da organizujem turnir, kao ove godine, kada slavimo i 20. godišnjicu kluba. Sretan sam što nam, sa tri selekcije iz Maribora, u goste dolazi i Mario Primorac koji je u ratu, u najtežim trenucima, odbio da igra za Hrvatsku i igrao je za BiH. Ja sam skoro 50 godina u sportu, ali mogu sigurno kazati da je ovo jedan od najvećih turnira u regiji i na to sam ponosan.Najbrojnija delegacija bit će iz našeg grada pobratima Zenice, mađarskog Zalaegerszega, iz kojeg nam dolazi oko 150 učesnika, a među njima i doktor košarke Laslo Kovač”, istakao je Enver Jahić osnivač KK Kengur iz Zenice.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prisjetio se kako je prvi turnir, 1999. godine, igran na otvorenim, betonskim terenima na izletištu Bistričak.

„Kengur kup“ je izrastao u jedan od najmasovnijih, najkvalitetnijih turnira u regiji, ovo je turnir od strateškog značaja za Zenicu, zato ima i našu veliku podršku. Drago mi je što će toliki broj mladih košarkaša i košarkašica iz BiH i inozemstva ovog vikenda biti u Zenici, to ovaj grad i zaslužuje, a za to se mi od dolaska na vlast i borimo, jer Zenica je četvrti grad u BiH i treba da ide prema naprijed”, kazao je Kasumović.

Kasumović je ovom prilikom naložio novom direktoru Javnog preduzeća za održavanje sportskih objekata u gradu Zenici, Nedimu Taliću, da u roku od 60 dana sačini novu sistematizaciju radnih mjesta te zaposli trenera Kengura, Jasmina Efendića, koji će nakon današnje ponude dobro razmisliti hoće li otići u inostranstvo, odakle ima nekoliko ponuda za posao.

Utakmice, koje su predviđene programom, bit će odigrane u više sportskih dvorana, te u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.

“Što se tiče JP za Upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica danas i sutra su završne pripreme kada je su u pitanju pripreme terena, tako da očekujemo da će biti sve spremno do početka ‘Kengur kupa'”, istakao je Nedim Talić, novi direktor JP za Upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh