PolitikaRegion

“Ovo je unaprijed smišljena igra, oni su…”

BIVŠI AMBASADOR BiH GRUJICA SPASOJEVIĆ RASKRINKAO DODIKA I VUČIĆA: “Ovo je unaprijed smišljena igra, oni su…”

Unaprijed smišljena igra – tako sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima bh. entiteta Republike Srpske (RS), koji je u subotu održan u Beogradu, vidi nekadašnji ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini (BiH) Grujica Spasović.

Povod za sastanak bila je Deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA), usvojena 14. septembra, koja predviđa da Bosna i Hercegovina bude definisana kao “regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina”, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsednik.

“Trenutno je Aleksandar Vučić u ulozi ’velikog mirotvorca’, čovjeka koji brine o stabilnosti, ne samo svoje zemlje koja je sve manje stabilna, nego i cijelog regiona. Dok je onaj ’loš policajac i nestašni dečko’ Milorad Dodik. Čini mi se da je to unaprijed dogovoreno”, kaže Spasović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On dodaje da to “ne amnestira ponašanje Stranke demokratske akcije”.

“Zaista mi nije potpuno jasno šta su oni htjeli sa deklaracijom koja potpuno mijenja sliku BiH i potpuno mijenja Dejtonski sporazum”, kaže Spasović, iako prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina jeste “vrlo komplikovana, neefikasna i nefunkcionalna država”.

Iako su sa sastanka Vučić i Dodik poslali “dijametralno suprotne poruke”, Vučićeve izjave od subote treba uzeti sa dozom rezerve, smatra politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić.

“Možda se to može tumačiti kao neka vrsta retoričkog privida. Jer, da je zaista bio iskren da ne podiže dodatnu tenzije u Bosni i Hercegovini i u regiji, mislim da on ne bi ni sazivao taj sastanak i da se ne bi miješao u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine”, smatra Topić.

Sastanak u subotu za Vučića nije bio miješanje u politiku Bosne i Hercegovine, budući da je, kako je rekao, Srbija garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

“Neću da dam svoj sud”, rekao je Vučić o deklaraciji SDA, ali je rekao je da je “zabrinut” zbog situacije.

“Naravno da sam zabrinut jer sam slušao danas zabrinute ljude. Ali ono što će biti politika Srbije jeste razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti”, kazao je Vučić.

Takav Vučićev nastup, iako nije osudio Dodikove izjave koje Tanja Topić ocjenjuje kao “radikalne i secesionističke”, trebalo je da pošalje poruku javnosti da predsjednik Srbije, barem deklarativno, ne zastupa Dodikove stavove.

“Pretpostavljam da jedan dobar dio pritisaka, pogotovo iz međunarodnog okruženja, ide na Vučića da bi se disciplinovao Dodik”, kaže Tanja Topić.

Mišljenja je da Vučić nema političku moć da “disciplinuje” srpskog člana Predsedništva.

“Ja mislim da su oni povezani, da su potrebni jedan drugome. Da je Vučić imao tu moć da ga disciplinuje, onda bi bilo za očekivati i da je Dodik izrekao drugačije poruke nakon sastanka u subotu”, pojašnjava Topić.

Grujica Spasović, pak, smatra da Vučić može da smiri Dodikovu retoriku.

“Mislim da želi da ga disciplinuje, ali smatra da još nije došlo vreme za to. Onda kad bude stigao mig da to uradi, on će uraditi. Postaje već gotovo neukusno koliko je Dodik u Srbiji. Čini se kao da je on potpredsednik Srbije jer je na svakoj svečanosti, na svakoj manifestaciji, on uz Vučića”, ističe Spasović.

Pročitajte više na portalu Radija Slobodna Evropa na ovom linku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close