LifestyleZdravlje

Ove jutarnje navike su odgovorne za debljanje

Ove jutarnje navike su odgovorne za debljanje

Debljanje i višak kilograma su postali toliko čest problem da naučnici često govore o “epidemiji”.Debljanje je ogroman problem u većini zapadnih država.Višak kilograma nije samo estetski problem. On izaziva različite problemei oboljenja: povišen pritisak, povišen holesterol, povišene trigliceride, povišen nivo šećera u krvi, upalu, propadanje kostiju i još mnogo toga.Povišen indeks telesne mase (BMI) je velik faktor rizika za mnoštvo hroničnih oboljenja: srčane bolesti, dijabetes, hronična oboljenja bubrega, mnoge vrste raka i širok spektar oboljenja mišiča i kostiju.

Šlog, srčane bolesti, dijabetes i neke vrste raka je zapravo lako sprečiti mršavljenjem na zdrav način.Drugim rečima, ako se izborite sa viškom kilograma, značajno ćete smanjiti rizik od mnogih fatalnih oboljenja i biti zdraviji.

Svi znamo da su zdrava dijeta i fizička aktivnost najefikasniji načini za skidanje viška kilograma.Uprkos tome, mnogi ljudi ne dobijaju željene rezultate. Ako je to slučaj i sa vama, nemojte biti razočarani. Možda je ključ u nečemu pogrešnom što radite – ujutru.

Kada je reč o mršavljenju i debljanju, naša jutarnja rutina ima velik uticaj na to. Ako započnete dan na pogrešan način, možete završiti sa većim brojem kilograma od onog koji ste imali na početku dijete, uprkos tome što redovno vežbate i zdravo se hranite.

Potrebno je da ustalite zdrave navike kada je reč o jutarnjoj turini kako biste brže i lakše smršali.

Evo koje jutarnje navike mogu dovesti do toga da se još više udebljate

1.Dugo spavanje

Ranije buđenje je dobro za vaše zdravlje i težinu.Predugo spavanje može dovesti do suvišnih kilograma. Jedno ispitivanje iz 2014. godine, koje je obuhvatalo 24.671 osobu je ukazalo na potencijalne rizike od predugog spavanja.

Osobe koje spavaju više od 10 sati na dan imaju veći BMI u poređenju sa osobama koje spavaju između 7 i 9 sati.Previše sna i loš san povećava i nivo kortizola, koji stimuliše apetit, što može dovesti do prejedanja. I premalo sna je veoma loše ako želite da smršate.Zato se uvek držite proverene preporuke: između 7 i 9 sati kvalitetnog sna tokom noći je sve što vam je potrebno.

2.Preskakanje doručka

Doručak je prvi dnevni obrok i najbolje je da doručkujete pre nego što krenete na posao ili u školu. Ako preskačete doručak, to se može negativno odraziti na vašu težinu.Preskakanje doručka loše utiče na metabolizam i sposobnost tela da sagoreva masnoće. Zdrav doručak nam daje dovoljno energije, što je telu neophodno kako bi vršilo svoje funkcije, a stabiliše i glukozu.Osim toga, doručak  snižava nivo kortizola u krvi, a već smo rekli da kortizol izaziva jaču glad i prejedanje kasnije u toku dana.

Preskakanje doručka je čak znatno gore za kilažu nego večera pred spavanje.Ako ne doručkujete kada se probudite, počinje i jače lučenje želudačnih sokova, što može dovesti do upale i simptoma gastritisa.Zato je najbolje da doručkujete u roku od par sati nakon buđenja.

3.Prerađena hrana za doručak

Preskakanje doručka je veoma loše ako želite da budete vitki, ali pogrešna vrsta hrane za doručak nije ništa bolja.Nezdrav doručak će dovesti do toga da se osećate tromo, dovesti do neželjenih kilograma i povećati rizik od hroničnih oboljenja.

Jedno ispitivanje je pokazalo da prerađevine za doručak znatno povećavaju rizik od viška kilograma i gojaznosti.Da biste smršali ili održali optimalnu telesnu težinu potrebno je da vam se doručak sastoji od vlakana, ugljenih hidrata, proteina i zdravih masnoća koji telu daju energiju.

Najzdravije namirnice za doručak su jezgrasto voće, voće, zeleni čaj, kinoa, ovsena kaša, smutiji i čist jogurt.Nikako za doručak nemojte jesti palačinke, peciva, krofne, zašećerene proteinske table i veštačke sokove.

4.Izbegavanje jutarnjeg sunca

Kada se probudite, nemojte se “vući” po kući. Izađite napolje i uživajte u suncu. Ako ne izlazite na jutarnje sunce, to može biti loše za vašu kilažu. Verovatno zvuči smešno, ali je tako.Sunčeva svetlost ubrzava metabolizam. Dokazano je da UV zračenje sprečava gojaznost i metabolički sindrom (i sve to nevezano za vitamin D).Jutarnje sunce stimuliše metabolizam i pomaže organizmu da se razbudi.

Kada ustanete, idite u šetnju ili radite jogu napolju. Svega 20 do 30 minuta na suncu svakog jutra može znatno uticati na indeks telesne mase.Fizička aktivnost na jutarnjem suncu nam daje više energije i pozitivnosti, smanjuje napetost, bes i depresiju.

5.Nedovoljno vode

Pre jutarnje kafe ili čaja treba popiti čašu čiste vode ili vode sa limunom.Unos vode pomaže u odražvanju pravilne temperature i balansa hranljivih materija u telu i poboljšava varenje. Takođe, voda brzo ispuni želudac, tako da je manja verovatnoća da ćete se prejesti za doručak.

Jedno ispitivanje je pokazalo da dijeta sa ograničenim unosom kalorija u kombinaciji sa pola litra vode pre svakog obroka dosta doprinosi gubitku kilograma. Razlog tome je to što nakon što popijemo vodu jedemo mnogo manje hrane.Dakle, ako želite da smršate, započnite dan čašom mlake vode. Ako želite još bolje rezultate, dodajte limunov sok i med u vodu. Kombinacija limunovog soka i meda u toploj vodi će u vašem telu stvoriti manje kiselu sredinu, što omogućuje brži gubitak kilograma.

6.Fizička neaktivnost

Ako ste rešeni da smršate, jutarnja fiskultura je prava stvar. Jutro je najbolje vreme za fizičku aktivnost.Ako vežbate ujutru, na prazan stomak, sagorećete i do 20% više masnoća!

Međutim, pre nego što počnete sa novim režimom vežbanja, izmerite se! Osobe koje se svakog jutra mere su obično uspešnije u mršavljenju.Kada se svakog jutra merite, biće vam jasnije šta vas sve goji i koje promene u ishrani i vežbanju vam najviše pomažu.Kada je reč o jutarnjem vežbanju, ne morate ići u teretanu. Možete otići na trčanje, bržu šetnju, plivanje ili vožnju bicikla.

Obavezno se zagrejte i istegnite pre vežbanja. Istezanje pomaže u opuštanju mišića.

 

Dijeta Plus

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close