Ove godine nema zime? Bez snijega, najhladniji dan biće -3 stepena!

Ove zime snijega skoro da neće ni biti, a temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine, kažu stručnjaci.

Autor: Kurir

Za sve one koji ne vole snijeg i hladnoću, imamo lijepu vijest – očekuje nas sunčana jesen i blaga zima.

– Oktobar i novembar biće sunčani i natprosječno topli na cijelom Balkanu, pa tako i u Srbiji. Što se tiče zime, neće biti ledeno hladna. Snijeg će nas gotovo i mimoići, a temperature će biti znatno iznad prosjeka. U decembru se može očekivati temperatura između trećeg i osmog podeoka, dok će najhladniji zimski mjesec biti januar, kad će živa u termometru dostići minus tri stepena Celzijusa. Tada se može očekivati i snijeg, ali najvjerovatnije kratkog daha – prognozira „Accuweather”.

Oni kažu da se već u martu možemo oprostiti od zime, jer su najavljene temperature za prvi proljećni mjesec čak 15 stepeni, što će biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu dr Mlađan Ćurić kaže za Kurir da je dugoročna vremenska prognoza nepredvidiva, ali da se ipak očekuje toplija zima.

– Kad je riječ o dugoročnoj vremenskoj prognozi, nemamo sigurne pokazatelje zato što je sve neizvjesno. Međutim, moglo bi se reći da će zima ispred nas biti blaža. Znate, vrlo je nezgodno pričati o vremenu na duži period, jer atmosfera nije voz koji ima svoju putanju i ide po šinama i nema gde da skrene, atmosfera je nepredvidiva i mnogo kompleksnija. Zato ne bih s preciznošću govorio o dugoročnim prognozama, a naročito ne o temperaturama.

U svakom slučaju, još 2000. godine ušli smo u period kad su izuzetno topla ljeta, a zime veoma hladne, mada ove godine nije bilo tako. Dakle, prema izgledima koje imamo, očekuje se blaža zima nego što je to uobičajeno – ističe dr Ćurić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close