Ova medicinska otkrića mogla bi da dobiju Nobela

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu biće dodijeljena 6. oktobra, ali vam već sada dajemo listu potencijalnih kandidata čija medicinska otkrića zaslužuju ovo priznanje, piše “Business Insider”.

Uklanjanje vreline iz bola

Ukoliko zagrizete čili papričicu, usta će vam obuzeti bolna ljutina i vrelina. Razlog zašto ujedno osjećamo bol i vrelinu kada jedemo pikantnu hranu je krajnje prost: ćelije koje reaguju na aktivna jedinjenja papričice njenu bolnu pikatnost ponekada registruju na isti način na koji registruju vrelinu.

Fiziolog Dejdiv Džulijus, koji je otkrio ovaj fenomen u svojoj laboratoriji na Univerzitetu u Kaliforniji, koristi svoje otkriće kako bi otkrio nove načine za tretiranje bola. On je identifikovao specifičnu familiju gena koju aktiviraju jedinjenja papričice i visoke temperature.

Novi lijekovi, ukazuje njegovo istraživanje, mogli bi da blokiraju gen i ublaže osjećaj bola.

Odmotavanje DNK

Sve naše ćelije sadrže specifične instrukcije koje određuju ono šta će raditi u tijelu, međutim, kada i kako se te instrukcije čitaju – i kada dijelovi naše DNK postaju aktivniji – i dalje je misterija.

Biohemičar sa Rokfeler univerziteta Robert G. Reder i biolog Robert Tiđan sa Univerziteta u Kaliforniji, otkrili su novu klasu specijalnih proteina koji pomažu kontrolisanju toga kada i kako će geni biti uključeni. Ovi proteini funkcionišu tako što pomažu otvaranju namotaja DNK unutar naših ćelija, čineći ove instrukcije dostupnijim.

Biolog sa Rokfeler univerziteta Džejms E. Darnel identifikovao je još jednu klasu molekula koji se vezuju za DNK i govore ćelijama kada da počnu da kopiraju instrukcije koje će im dozvoliti da funkcionišu. Zajedno, ova otkrića pomoći će doktorima da razumeju kako možemo da kontrolišemo genetski rizik od velikog broja bolesti.

Zašto se naša tijela okreću protiv nas

Naučnici su mislili da su uspjeli da pokažu da su svi ljudi 99 odsto slični (genetski gledano), međutim, ova tri naučnika su opovrgla tu teoriju.

Majkl H. Vigler, Čarls Li i Stiven V. Šerer otkrivaju kako razlike u našim genima mogu da nas izlože, ili zaštite, od bolesti. Njihovo otkriće će najvjerovatnije promijeniti način na koji identifikujemo i liječimo dijabetes i druge štetne bolesti.

Autor: B 92

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close