Ova biljka donosi dug i zdrav život!

Bedreniku (Pimpinella saxifraga L.) zovu i mala bedrenika, bedrinac, dinjica, jarčev korijen, silj. U vremenima epidemija kuge i kolere u Europi, bila je spasonosni pučki lijek za liječenje smrtonosne bolesti. Da se uistinu cijenila govori i stara švicarska izreka: Jedi češnjak i malu bedreniku, pa ćeš starost doživjet – veliku.U recepturi pučke medicine preporučuje se cijela biljka za liječenje bolesti želuca i crijeva (upalna stanja, slab ili spušten želudac, grčevi, nadutost, proljev, hemoroidi), bolesti pluća i dišnih putova (kašalj, hripavac, astma, bronhitis, faringitis, traheitis, angina, upale i promuklost, kod oteklina desni, katara usne šupljine i ždrijela), bolesti bubrega i mjehura (infekcije, kamenac, pijesak), bolesti krvi (čisti i jača krv), ženskih bolesti (regulira mjesečnicu), bolesti kože (rane i kožne nečistoće, alergije i osipi), reumatizma zglobova, gihta, zaraznih bolesti (šarlah, ospice, ruboela), vodene bolesti, za smirenje živčanog sustava.

Sam korijen se rabi za liječenje infekcija dišnih organa i putova te kod kroničnog gustog sekreta, katara. Žvakanje svježeg korijena pomaže kod zubobolje i paralize jezika. Losion se rabi za liječenje tegoba kože, u prvom redu za regeneraciju kože osoba starije životne dobi. Sjeme, to jest čaj, stimulira stvaranje mlijeka kod dojilja. Svježi sok korijena čisti mrlje na licu.

Bedrenika se preporučuje i kao dobar i djelotvoran lijek za detoksikaciju cijelog organizma te za poticanje izlučivanja otrovnih i loših tvari iz organizma (ta svojstva rabimo i u preventivnim kurama za očuvanje našeg zdravlja), kao diuretik za pojačano izlučivanje mokraće, dijaforetik za pojačano znojenje, galaktogen pojačava količine mlijeka kod dojilja, sekretoličko i ekspektoralno djelovanje rabimo kod problema s katarom (želuca, crijeva, bronha).

Bedreniku rabimo kao antiseptik, antireumatik, antiinflamatorik, antispazmodik, antioksidans, antitusik, antiastmatik, antiemetik, detoksikant, diuretik, dijaforetik, ekspektorant, emenagog, holagog, karminativ, laksativ, sedativ, sekretolik, stomahik. Eterično ulje korijena sastojak je koji daje ljekovitost bedreniki i koje možemo rabiti u liječenjima pojedinih bolesti.

Kontraindikacije: Nisu poznate.

Kulinarstvo: Veću primjenu imaju mladi listovi za pripremu zelenih proljetnih juha, variva i salata (Francuska, Njemačka). Sjeme se rabi kao začin raznim jelima, a kao slastica se karamelizira sa šećerom. Također ima veliku primjenu u industriji likera.

U prirodi: U proljeće se beru mladi aromatični prizemni listovi za miješane salate, variva, juhe, dobra je biljka za začin raznim jelima (umaci, suho meso, marinade).

ČAJ:

(za liječenje navedenih bolesti)

1 jušna žlica usitnjenog korijena, 2 dl vode

PRIPREMA: Korijen prelijemo kipućom vodom, poklopimo, pustimo da odstoji 2 sata i procijedimo.

UPORABA: Pijemo 2-3 puta dnevno po šalicu čaja.

PRAŠAK

Uzimamo 2-3 puta dnevno na vrh noža s mlijekom ili vinom kod bolesti probavnih organa, jetre, problema s žuči, kod kašlja i promuklosti. Za vanjsku uporabu rabi se za posipanje rana, kod proširenih vena te kod slabog zacjeljivanja rana. Prašak pomiješan s medom liječi promuklost, prenosi Večernji.hr.

TINKTURA

(za liječenje respiratornih organa i dišnih putova te za izbacivanje otrovnih tvari iz organizma, kod žgaravice)

PRIPREMA: 20 g usitnjenog korijena i 1 dl 60-postotnog alkohola. Močimo korijen 10 dana u alkoholu i procijedimo.

 UPOTREBA: Jednu jušnu kašiku tinkture stavimo u 1 dl vruće zašećerene vode – med, i pijemo svakih sat po jednu žlicu. A možemo uzimati 10 kapi s kockom šećera.

HOMEOPATIJA

Rabi se matična tinktura od svježeg korijena bedrenike u 6 potencija za groznicu, zimicu, glavobolju, lumbago, bolove u leđima i vratu, epistaksis, gastrotegobe, crijevne tegobe.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close