OU “Bedem”: Poziv mladima da bajramske blagdane provedu u duhu islama

Kako je islam prirodna vjera čovjekova, prema posljednjoj Allahovoj Knjizi objavljenoj čovječanstvu vjerski praznik islama imenovan je arapskom riječju ‘Îd. Ovaj naziv potiče od imenice ‘Avd u značenju povratak, što upućuje da je vjerski praznik trajna blagodat, odnosno vrijednost koja se svake godine, uvijek iznova, vraća. U tradiciji našeg naroda se uobičajilo da se vjerski praznik islama imenuje turskom riječju Bajram.

Svaki vjernik ramazanom, mjesecom posta, u prilici je okušati snagu svoje volje i pobijediti svoj nefs – strasti, koje ga bezgranično vode požudi za jelom, pićem, intimnim odnosima i materijalnim uživanjem. I svakog takvog vjernika, koji se uspio kontrolisati i tijelu pokazati da je duša i razum ono što njime upravlja, a ne strast i stomak, nakon tih tridesetak dana vježbanja snage volje čeka pravo veselje, praznik i radost jer je pokazao sebi da je makar u tom jednom mjesecu u godini uspio uspostaviti ravnotežu između duhovnog i materijalnog, između prohtjeva duše i tijela i izaći kao pobjednik.

Ramazan je bio prilika da očistimo svoje srce i vratimo se korijenu, kako bi smo razmislili o svojoj srži, kako bi smo u dubinama duše potražili dobrotu. Bajrami su naročita prilika da postajemo bolji i da širimo ljubav u zajednici, kao i među svim ljudima s kojima sarađujemo i komuniciramo. Bajramska se radost ne može zamijeniti ni jednom drugom vrstom radosti. Bajram ruši sve barijere i približava muslimane jedne drugima.

Nažalost, mladi ljudi se iz godine u godinu sve više odlučuju na provođenje Bajrama u suprotnosti sa svim pravim i istinskim vrijednostima okrećući se nemoralu, alkoholu, turbo folk muzici, noćnom životu, kocki i sl.

Pa tako, slušajući takve i slične muzičke numere (ako se tako uopće mogu nazvati) pitamo se kakve posljedice na društvo to može ostaviti. Danas u BiH na mlade najviše utiče muzika koja im se servira putem medija. Najviše prostora se daje upravo tom tzv. „turbo-folk “ žanru čiji je epicentar Srbija.

Takva muzika odvraća mlade od pravih vrijednosti kao što su: obrazovanje, posao i sl., čiji stihovi predstavljaju prave obrasce banalnosti, koji odražavaju visok stepen nekulture i u sadržajnom i izražajnom smislu i prenose negativne poruke na slušaoca, a  kod ciljne grupe, u većini slučajeva formiraju i oblikuju iskrivljene stavove.

Radi se, dakle, o tipičnom kiču i šundu, pa se onda svaki mladi čovjek treba zapitati, da li Bajramski blagdan provesti u duhu vjere islama, kao pravi i istinski musliman,  ili pak uz turbo-folku muziku. Ukoliko kao primarnu opciju mladi uzimaju taj kič i šund onda zaista živimo u bolesnom društvu, naročito uzimajući u vidu da ta muzika dolazi upravo iz Srbije, koja je nad nama Bošnjacima izvršila agresiju i genocid. Time dolazimo do zaključka da tragedija Bosne i Hercegovine još nije završena. Genocid nad Bošnjacima nije završen Srebrenicom, već predstavlja početak, odnosno nastavak istog, i ostvarivanja velikosrpskih i velikohrvatskih ideja nad Bošnjačkim narodom, imajući u vidu šta se nama Bošnjacima „servira“ od strane drugih u svim  aspektima života.

Škole i obrazovni sistemi su pod okupacijom dejtonskog režima, gdje je genocid nad Bošnjacima sveden nad pojam „historijske greške”. Naše je moralno pravo da se borimo protiv ovih laži i obmana. Sjetimo se genocida u Srebrenici i mimo 11. Jula,  ne zaboravimo kroz šta su prošle naše majke, očevi, braća i sestre, i kroz šta još uvijek prolaze, dok mi žmirimo na sva dešavanja i nastavljamo da slušamo srbijanske pjevače i pjevačice.

Stoga pozivamo mlade ljude da ovaj blagdan, provedu u duhu islama i islamskih propisa, moralnosti, istinskih i pravih vrijednosti, porodičnog ambijenta. Sačuvajmo svoju vjeru, identitet,svoj ponos i nacionalu pripadnost.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Predsjednica OU BEDEM
bachelor prava Alma Frljak

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close