OU Bedem / In memoriam: OMER POBRIĆ (20.01.2010.)

Omladinsko udruženje ”BEDEM” u ponedeljak 21.01.2013.g. u 19 sati uVelikoj Sali općine Visoko organizuje veče sjećanja na velikog čovjeka Omera Pobrića, osnivača Instituta sevdaha, maestra bosanske sevdalinke i jednog od njenih najznačajniji kompozitora.

Naime, navršava se tri godine od smrti čovjeka koji je čitav svoj život uložio u očuvanje i promociju sevdalinke kao nacionalnog blaga. U odsustvu sistematske brige države i državnih institucija za muzičku tradiciju i nasljeđe, kroz osnivanje Instituta sevdaha, bilježenje tekstova, komponiranje i otkrivanje mladih izvođača sevdalinke na sebe je preuzeo ogroman teret onoga što u drugim sredinama predano rade državne institucije i na taj način pokušao dijelom ispraviti nepravdu i umanjiti posljedice nebrige i odsustva državne nacionalne svijesti u očuvanju naše najpoznatije narodne pjesme.
Omer Pobrić je još prve godine sasuo pregršt novih i vrijednih projekata i pokazao svu opravdanost osnivanja Instituta sevdaha. Za njega je bilo nemoguće voljeti Bosnu bez sevdalinke i obratno.. Zato se Omer Pobrić nije zaklanjao iza muzičkog ili estradnog okvira sevdalinke, već je otvoreno sevdalinkom volio i branio Bosnu i Hercegovinu.
Kada bi sevdah – kao izraz ljubavi u Bosni i za Bosnu – bio političko i društveno
opredjeljenje većine subjekata u ovoj državi, nestalo bi problema koji razaraju i Bosnu i bosanskog čovjeka. To je bila ideja Omera Pobrića. Oni koji su napadali Institut sevdaha dobro su znali da je misija Omera Pobrića mnogo šira od same sevdalinke. Bila je to misija jačanja bosanskog duha na onom mjestu gdje taj duh najbolje čuje i najbolje razumije, a to mjesto je sevdalinka.

Tužno je kako, kao narod, malo cijenimo svoje, nešto čine se svaki građanin Bosne i Hercegovine treba i mora ponositi, pa se onda postavlja pitanje ko je naš neprijatelj, neko drugi, ili mi sami sebi?!
Kao što je osnivanje Instituta sevdaha bilo izraz kulturalne i patriotske samosvijesti Omera Pobrića i njegovih saradnika, tako je i ovaj Skup izraz samopouzdanja jedne općine.

Planirano je prikazivanje film „Ostajte ovdje” u kojem je jedan od aktera sam Omer Pobrić.

Pozivamo sve građane općine Visoko da se zajedno sjetimo našeg Omera Pobrić, te nejgove istrajnosti, odlučnosti, upornosti i ljubavi prema sevdalinci i Bosni i Hercegovini.

Visoko,17.01.2013.g.

Predsjednica OU BEDEM
dipl. pravnica Alma Frljak

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close