Otvoreno pismo UN-u: Evo zašto Šešelj mora u Haag

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava uputili su zajedničko otvoreno pismo Ujedinjenim narodima i vlastima država proisteklim iz bivše Jugoslavije, snažno osuđujući odluku Haškog suda o puštanju na privremenu slobodu Vojislava Šešelja, jednog od najeksponiranijih krivaca za ratne strahote devedesetih

Autor: T portal

Otvoreno pismo potpisuju voditeljica Documente Vesna Teršelič i predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić, a adresirano je na Vijeće sigurnosti UN-a, glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, posebnog UN-ovog izvjestitelja za promociju istine, pravde, reparacija i garancije neponavljanja zločina Pabla de Greiffa, te na predsjednike i vlade Hrvatske, BiH, Crne gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) smatrali smo i smatramo povijesnim doprinosom u razvoju međunarodnog pravosuđa, korakom koji je vodio prema formiranju Međunarodnog kaznenog suda (MKS) i otvorio mogućnost kažnjavanja osoba, bez obzira na njihov vojni ili politički položaj, odgovornih za poticanje, naređivanje ili izvršavanje masovnih zločina ubojstava, silovanja i etničkog čišćenja.

Nije čudo da je provođenje takvih suđenja, posebno kad se radilo o visoko pozicioniranim vojnicima i političarima, izazvalo burne reakcije u zemljama optuženika, da su oni u dijelu javnosti doživljavani kao mučenici ili heroji, a procesi olako proglašavani političkim suđenjima, bez obzira na dokaze o zločinima. U pravilu, javnost je u svakoj zemlji mnogo više zdvajala nad sudbinom ‘svojih’ haških optuženika nego nad žrtvama koje su tim optuženicima stavljane na teret. Kroz mnoge godine jedino je postojanje i rad Haškog suda bila kakva – takva garancija da će bar neke žrtve ili njihovi rođaci dobiti satisfakciju koju donosi pravedna presuda počiniteljima.

Politikantske klevete i iracionalne, ostrašćene osude Haškog suda, iako brojne, nikada nisu imale pravu težinu niti su ozbiljno ugrozile ugled Haškog suda. Međutim, mišljenja smo da je ugled Haškog suda ozbiljno ugrozio sam Haški sud sa svoja dva relativno nedavna i, na određeni način, međusobno povezana postupka.

Jedan, najnoviji, je neučinkovitost suda koji 12 godina sudi V. Šešelju, jednom od najeksponiranijih krivaca za ratne strahote devedesetih, i sada ga, bez donošenja presude, pušta na privremenu slobodu.

 

 

Izvor T portal

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close