Otvoreno pismo: Imate li muda, gospodine Incko?

Tuzlak Omer Isović uputio je otvoreno pismo Visokom predstavniku međunarodne zajednice za BiH Valentinu Incku.

Poštovani gospodine Incko,

u danima kad Bošnjaci obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici, najvećeg zločina počinjenog na tlu Europe  poslije Drugog svjetskog rata, kao so na ranu dolaze najnovije izjave Milorada Dodika.

Milorad Dodik, ovjereni neprijatelj BiH  i posljednjih godina jedan  od rijetkih političara iz RS-a koji zagovara i intenzivno radi na razbijanju BIH  te stvaranju svake moguće klime za odvajanje RS-a od BiH, već dugo vremena  svojim izjavama i djelima djeluje destruktuirajuće po međunarodno priznatu državu BiH, čime sprječava vraćanje povjerenja među građanima ove napaćene zemlje

Kao što se pred Vašim očima, ( jer i Vi ste jedan od predstavnika međunarodne zajednice ), desio genocid i progon nad Bošnjacima i Hrvatima ( a nije učinjeno nista da se to spriječi i zaustavi iako  ste kao međunarodna zajednica imali i snagu i sredstva ), isto tako ni sad ne činite ništa  kako bi osujetili neke nove genocide i stradanja naroda  BIH, čemu ovakva kakva jeste politika  Milorada Dodika definitivno vodi.

Brine me Vaša letargija isto toliko koliko i  letargija zvaničnog Sarajeva.  Na konstantno rušenje  i negiranje Bosne i Hercegovine  to zvanično Sarajevo šuti i čeka godinama Vašu reakciju. Ne bih to zvanično Sarajevo na kraju nazvao ni letargičnim, već prije nesposobnim, a letargija je samo kao posljedica te nesposobnosti.

Svakom normalnom čovjeku  u BiH  nije do rata  i novih krvoprolića

Ali narod nikad niko i nije pitao. Sve ratove na svijetu je pokretalo par budala koji su imali političku moć.

Milorad Dodik, da vas podsjetim gospodine Incko, ima tu moć. I konstantno je koristi kako bi radio na rušenju BiH.

I Vi gospodine Incko imate moć.  I moć i mandat  da sankcionišete sve  destruktuirajuće faktore i faktore koje remete stabilnost i mir.

Ne znam da li ste Vi uopšte svjesni i koliko inače analizirate situaciju, jer meni izgledate kao neki austrijski gasterbajter na privremenom radu u BIH. Vi ste, nekim sasvim drugim i odgovornijim poslom ovdje.

Ako ste svjesni, pitam se zašto sve ove godine izostaje Vaša  reakcija, jer pred Vašim i očima  međunarodne zajednice imate prizivanje novih krvoprolića i stradanja  kroz jednu suludu politiku kako sam gore i naveo.

Jer podsjetiću Vas gospodine Incko: Svaki pokušaj odvajana RS-a bilo kojim putem će značiti rat.

Mislim da bi on ovog puta bio jos bjesomučniji i krvaviji.

A svi ti pokušaji destabilizacije BIH dolaze upravo od Milorada Dodika i sve to pred Vašim očima i očima međunarodne zajednice.

Zar nemate hrabrosti gosopdine Incko, kao što je nisu imali holandski plavi šljemovi tog 11. jula 95. godine da zaustave horde koje su krenule da kolju i pale, siluju i masakriraju narod u zoni koja je od strane te iste međunarodne zajednice proglašena zaštićenom?

Pred Vašim očima gospodine Incko raste zlo, zlo koje je već jednom poharalo i opustošilo BIH.

Vi to zlo gospodine Incko, svojom letargijom i nedjelovanjem, u stvari hranite.

Podsjećam Vas gospodine Incko, Vi niste ovdje turista, Vi ste ovdje dobro plaćeni predstavnik međunarodne zajednice koji  ima moć i mandat  da ukloni sve prepreke koje stoje na putu BiH  u euroatlantske integracije.

Imate kao takvi i moralnu odgovornost prema hiljada ubijenih i masakriranih, silovanih i protjeranih.

Imate i obavezu prema svim građanima BIH koji  20 godina čekaju na istinski mir i napredak svoje domovine.

Imate li hrabrosti Valentine Incko  da sakcionišete negiranje genocida u momentu dok  se čitav svijet sa poštovanjem odnosi prema žrtvama? U momentu dok majka sahranjuje četiri sina i dok sestra u  mezar spušta  sve muško do  trećeg   koljena?

Da sam na Vašem mjestu,  ja bih ih imao i sve bih učinio da podstrekači rata, da oni koji slave krvoloke i ubice u liku ratnih zločinaca, budu spriječeni da i dalje šire mržnju  i nemire.

Uradio bih to, dragi Valentine, zbog malog Muje iz Tuzle, malog Saše iz Banja Luke i malog Ivana iz  Mostara. Uradio bih to za buduća pokoljenja, Valentine, jer ona zaslužuju mnogo bolju BiH  od ove u kojoj sada živimo. Zaslužuju  lijepo djetinjstvo i život onakav kakav ga imaju djeca u Vašoj domovini.

Ukoliko Vam oni koje predstavljate u mojoj domovini – međunarodna zajednica – ne dozvoljavaju da uradite ono što biste morali uraditi, onda to javno recite i povucite se s pozicije koju obavljate. Pokažite da imate hrabrosti i ljudskog dostojanstva. Da barem znamo na čemu smo.

Dakle, uradite jednu od te dvije stvari: sankcionišite ratne huškače i razbijače Bosne i Hercegovine ili javno recite da Vam oni koji koje predstavljete ne daju da to uradite.

Gospodine Incko, imate li muda za jednu od te dvije stvari?

S poštovanjem,
Omer Isović, Tuzla, 10. juli 2014.

(Bportal.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close