Otvorenje Andrićgrada porezne obveznike RS-a koštalo 200.000 KM

Obilježavanje stote godišnjice Sarajevskog atentata, koje je organizirano 28.juna, kad je i zvanično otvoren Andrićgrad, koštalo je 200.000 KM, a taj novac izdvojen je iz budžeta Službe predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija pojasnio je danas da je tom resoru novac za plaćanje manifestacije otvaranja Andrićgrada i obilježavanje Sarajevskog atentata u subotu u Andrićgradu “prebacio” predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Mutabdžija je rekao da je Dodik relocirao novac za te troškove da bi ga platilo resorno ministarstvo za kulturu.

Informaciju o tome koliko su građane i porezne obveznike RS-a koštale manifestacije 28. juna u Andrićgradu zatražio je danas poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Mirko Kojić, uz napomenu da načelnik Višegrada, koji je kadar SDS-a, nije ni o jednom pitanju bio konsultiran ili uključen u dešavanja u Andrićgradu, iako je Slavišu Miškovića izabrao narod na prošlim lokalnim izborima.

Kojić je u obraćanju parlamentu ustvrdio da su dešavanja 28.juna u Višegradu iskorištena za stranačku promociju SNSD-a, čiji su članovi “dovezeni” autobusima sa zastavama partije i drugim obilježjima, među kojima su imali i majice s natpisom SNSD-a.

S druge strane, Mutabdžija tvrdi da je bilo razgovora i s lokalnim vlastima, a da je dešavanje u Andrićgradu “veliki kulturološki iskorak” o kojem mnogi govore, a RS “je poslala jednu lijepu poruku u svijet”.

Međutim, Kojić tvrdi da nije dobro da za građane ugrožene poplavama nema sredstava, a ima “SNSD-ove manifestacije”.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close