-TopSLIDEBiHPrivreda

Otvoreni hotel i šoping centar Vema u Visokom

Kompanija Suša-Commerce Visoko investirala je u kompleks 50 miliona KM a posao je dobilo 200 radnika

Šoping centar i hotel “Vema” u Visokom u koje je kompanija Suša-Commerce Visoko investirala 50 miliona KM otvoreni su u subotu.

Nekadašnja roba kuća Vema je rekonstrusana i preuređena u kompleksu koji se prostire na 20 hiljada kvadratnih metara.

Kompleks je na šest spratova, a posjeduje dva podzemna nivoa garaže s 24 parking mjesta, te više od 20 poslovnih prostora za prodavnice, butike i restorane na dva nivoa, te hotelski dio kapaciteta 300 gostiju. Hotel raspolaže sa prostorom za spa i wellness, uključujući zatvoreni bazen, saune, kozmetički dio, teretanu i  heliodrom.

U sklopu  Veme otvoren je i prvi opservatorij za posmatranje neba i nebeskih tijela u BiH, kao i alpinistička, zatvorena, klimatizovana, umjetna stijena visine 18 metara. U cijelom kompleksu uposleno je 200 radnika.

Investitor Nove Veme je porodica Suša, odnosno porodična kompanija Suša-Commerce, koja ima višedecenijsku tradiciju.

– Kada smo krenuli sa kupnjom Veme, razmišljali smo šta uraditi i odlučili smo da Visokom fale hotel i trgovačke radnje. Onda smo počeli istraživati o opservatoriju i  realizovali smo tu ideju, nakon toga smo uveli i alpinističku umjetnu stijenu, objasnio je Osman Suša.

– Danas je u Visokom poseban dan. Dan poslije kojeg Visoko neće biti isto. Otvaranje Veme mijenja gravitaciono polje Visokog, kazao je na otvorenju gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Robna kuća Vema, za koju mnogi kažu da je preteča današnjih tržnih centara, prvi put je otvorena 1982. godine. Nakon ratnih dešavanja, robna kuća Vema je od mjesta sastajanja i druženja postala zaobilaznica, sve do 2015. godine kada je investitor odlučio da ovaj simbol jednog vremena ponovo bude mjesto okupljanja.

indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close