Otvorena Pandorina kutija, pljušte prijave protiv KVP FBiH

Presudom Vrhovnog suda Federacije BiH u slučaju Bosfin na tržištu kapitala ovog entiteta otvorena je Pandorina kutrija. Ubrzo nakon presude usliejdila je odluka Kantonalnog suda o Nadzornom odboru Bosnalijeka.
U oba slučaja sudska vlast konstatuje da je sadašnji saziv Komisije za vrijednosne papure FBiH u tehničkom mandatu i da još od 6. maja 2009. članovi Komisije nemaju ovlaštenja propisana Zakonom o komisiji za vrijednosne papire FBH, kao i da su od tada eventualno samo mogli obavljati tehničke poslove. Ove presude izazvale su domino-efekat, a u uz slučajeva iz Bosnalijeka i Bosfina pojavile su se i krivične prijave protiv sadašnjih članova Komisije firmi Dobrinja d.d., Valjčići d.d. Konjic, Standard d.d. Sarajevo, Fabrika duhana Sarajevo d.d., Market-Komerc d.d. Zenica. Ovo nije konačan spisak jer nove prijave (a i presude) svakodnevno stižu.
S obzirom na to da je posao Komisije regulacija komletnog tržišta kapitalom, posljedice neimenovanja novog saziva Komisije već su nesagledive. Pominje se i mogućnsot gašenja pojedinih banaka u FBiH koje ne mogu biti dokapitalizovane  jer jedina nadležna za to, Komisija za vrijednosne papire, nije u mogućnosti da da odobrava takve poslovne poteze.
Radnici i dioničri zeničkog Market-Komerca prijave protiv sadašnjih članova KOmisije podnijeli su svim relevantnim isntitucijama u BiH.
Kako navode, prijave su podnesene zbog odluka Komsiije koja nije imala mandat, a čime su nanesene nesagledive posljedice po sve radnike, penzionere i dioničare pomenute firme. Podnosioci krivične prijave tvrde da je Komisija donosila odluke “isključivo po svom nahođenju, mimo zakona i na krajnje sumnjiv i perfidan način nanijevši milionske štete koje će u konačnici morati sanirati, jer su, pak, već podnesene i sudske tužbe za nadoknadu štete preuzrokovane odlukama Komisije…”.
Javnosti je dobro poznat i slučaj Bosnalijeka, kad je 22. jula sarajevski sud prihvatio tužbu Šefika Handžića, izvršnog direktzora za finanijse Bosnalijeka, a protiv Komisije što je rezultiralo odlukom suda da Komisija nije imala mandat da u registar upiše NO ove firme sa Konstantinom Zelovim na čelu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close