LifestyleShowbiz

Otvoren testament Esme Redžepove – Svoju imovinu poklonila Makedoniji

Umjetnica koju je volio cijeli svijet

Otvoren testament Esme Redžepove: Svojom posljednjom odlukom oduševila je cijeli region 

Testament kraljice romske muzike Emse Redžepove Teodosievske otvoren je prekjučer, a u njemu je navedeno da svu svoju imovinu ostavlja Makedoniji.

– Godinama je govorila da želi svoj Dom kulture i humanosti da ostavi Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjučer je otvoren testament Esme u kome jasno stoji da svu imovinu daruje državi. Esma je mnogo voljela Makedoniju i Makedonija je voljela Esmu. Svuda po svijetu, u svim intervjuima je spominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pjesmu, dušu i misao. Zato je Esma svu svoju imovinu poklonila Makedoniji – rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, njena najbliža saradnica.

Esma Redžepova Teodosijevska je umrla 11. decembra prošle godine u 73. godini, nakon kratke bolesti.

Kao da je predosjetila da joj se bliži kraj, Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno njenu kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti “Stevo i Esma Teodostievski“ u Skoplju, testamentom ostaviti državi Makedoniji, prenosi “Telegraf”.

Muzej, koji je bio i dom Esme, ima 750 kvadratnih metara i dvorište gotovo 1.300 kvadrata.

– Za izgradnju Muzeja do sada sam potrošila gotovo milion eura. Radim od osme godine i sve što imam, pa i Muzej napravljeni su mojim trudom. Muzej će svjedočiti o meni i Stevi, o našim domaćim i svjetskim uspjesima, nagradama i priznanjima – govorila je tada Esma.

Ona je 2013. godine dobila prestižnu titulu Nacionalni umjetnik Republike Makedonije. Održala je mnogo koncerata po cijelom svijetu i humanitarnih akcija, a iza sebe je ostavila 47 djece koje je usvojila i odgojila.

Još kao djevojčica, Esma je sanjala da postane pjevačica. San joj se ostvario, a kasnije je krunisana kao Kraljica romske muzike, poznata i cijenjena u svijetu. Pjevala je pred velikim državnicima – Titom, Gadafijem, Hruščovom, Sadamom Huseinom, Rezom Pahlavijem, Indirom Gandi… Obišla je sva četiri kontinenta, i to nekoliko puta, a njeni koncerti su uvijek bili puni.

 

Autor: Redakcija – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close