BiHPrivreda

Otvoren put telekomima za uvođenje 4G mreže

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o usvajanju Politike sektora elektronskih telekomunikacija Bosne i Hercegovine za period 2017. – 2021. i Akcionog plana za njenu realizaciju, što je ključni preduvjet za uvođenje 4G mreže i veću brzinu interneta u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, cilj je Bosnu i Hercegovinu približiti razvijenim zemljama svijeta te omogućiti bh. građanima bolje usluge.
Razvijene telekomunikacione mreže i usluge predstavljaju uvjet za razvoj informacionog i društva znanja, što će u konačnici utjecati na daljnji ekonomski razvoj zemlje.

Nedavno su predstavnici tri dominantna telekom operatera na sastanku sa čelnicima Regulatorne agencije za komunikacije i ministrom prometa i komunikacija BiH Ismirom Juskom najavili da su spremni u roku od šest mjeseci
nakon usvajanja Politike sektora uvesti 4G mrežu na cijeloj teritoriji BiH.
Ova mreža omogućava veće zadovoljstvo korisnika, veću propusnost i dodatne servise koji se ne naplaćuju već proširuju kvalitet postojećeih usluga.

4G mreža odavno je uvedena na Zapadu i u zemljama okruženja, a Evropska unija je krenula ka 5G tehnologiji nedavnim otvaranjem 700 MHz frekvencijskog banda za bežične širokopojasne usluge.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close